eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Török Gábor: készül a rezsicsökkentés 2.0 verzió?

Török Gábor: készül a rezsicsökkentés 2.0 verzió?

A hétvégi kvótanépszavazás belföldön inkább pozitív, külföldön negatív eredményt hozott a Fidesz, illetve Orbán Viktor számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor.

Tévedés a baloldali politikusok részéről a hétvégi népszavazást sikerként elkönyvelni, az érvénytelenségtől függetlenül inkább a Fidesz számára pozitív a mérleg – mondta a politikai elemző.

Megint hónapokra dominálni tudták a politikai napirendet, tehát róluk és a saját témájukról szólt a politikai napirend, az egyértelműen politikai haszon”- jelentette ki Török Gábor.

A 3,3 millió szavazat sem azt mutatja, a Fidesz vesztese lenne ennek a voksolásnak.

Az egy derék eredmény, amit a Fidesz fel tud mutatni és ezt a következő időszak politikai kommunikációjában, belpolitikailag, ki is fogja tudni használni” - jelezte Török Gábor.

Török Gábor szerint a kampány hibáinak tudható be, hogy a nem szavazat kétharmadnál is nagyobb társadalmi támogatottsága mellett mégsem vett részt a voksoláson a választók legalább 50 százaléka.

Mennyiségében és minőségében ez a kampány átlépett egy bizonyos határt. Mennyiségben egy fölső határt ütött át, minőségben meg egy alsót. Vannak ilyen határok, amelyek kontraproduktívvá tudnak tenni kampányokat, szerintem most ezt láttuk” - mondta Török Gábor.

A politikai elemző szerint míg idehaza a 3 milliónál több szavazat bemutatható sikernek, külföldön a voksolás érvénytelensége miatt már egyáltalán nem ez a helyzet.

Alapvetően a vezető hír mindenhol az, hogy egy sikertelen, érvénytelen népszavazást tartottak Magyarországon. Ez szerintem egyértelműen inkább politikai kudarcnak, mint sikernek látszik, mert Orbán Viktor célja az volt, hogy megerősítse őt az európai politikában. Ez nem sikerült. Ez a népszavazás inkább a kormányt, a kormány politikáját, a miniszterelnök szándékait gyengíti” - hangsúlyozta Török Gábor.

A politikai elemző szerint a baloldal számára pusztán annyiban tekinthető sikernek a népszavazás, hogy saját szavazótáboruk jelentős része hallgatott pártja politikusára, és otthon maradt.

Az kétségtelen tény, hogy 2006 óta ez volt az első olyan voksolás, ami nem teljes mértékben Orbán Viktor politikai számításai szerint alakult. Tíz év óta az első olyan választás, voksolás, országos megmérettetés, ahol a baloldal nem teljes mértékben vesztesként kullog el, de azt gondolni, hogy ez a baloldal jelentős sikere, teljes félreértése a helyzetnek” - jelentette ki Török Gábor.

A Jobbik a kampány végéig nem találta meg a saját hangját, hiszen a céljai majdnem teljesen megegyeztek a Fidesszel. A Liberálisok támogatása az általuk kért igen voksok 550 ezres száma ellenére sem mérhető, a Kétfarkú Kutya Párt pedig a jelentős mennyiségű érvénytelen szavazattal sem erősödött meg annyira, hogy egy új LMP-ként lehetne emlegetni – mondta a politikai elemző.

Rezsicsökkentés 2.0

Új témákkal igyekszik majd a közbeszédet és a politikai vitákat tematizálni a Fidesz a 2018-as választásokig - véli Török Gábor. A politikai elemző azt mondta, a migrációs kérdéskör a következő másfél évben kikerül a középpontból.

A migráció kérdéskörét a 2018-as parlamenti választásokig nem tudja központi témaként megtartani a Fidesz – véli Török Gábor. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a következő 1,5 évben az emberek megszokják ezt a témakört, vélhetően csökken a személyes érintettség, ezért új kérdésekkel is elő kell állnia a pártnak.

Biztos vagyok abban, hogy a Fidesznek van még témája. 2014 előttről a Fidesznek a fő tapasztalata az, hogy a rezsicsökkentéssel tulajdonképpen visszahozta, elképesztő mértékben. Szerintem most valami hasonlóval készül, hívhatjuk rezsicsökkentés 2-nek vagy bármi másnak, valami olyasmi, ami nem a félelemről szól, hanem sokkal inkább a reményről, ami valamit a választóknak juttat” - vélte Török Gábor.

A következő másfél év kérdése, hogy az ellenzéknek lesznek-e saját témái, és azokkal föl tud-e kerülni a napirendre. Azonban a korrupció mellett a szakpolitikai kérdések, egészségügy és oktatás terén sem lehet olyan erős üzenetet megfogalmazni, ami egy újabb rezsicsökkentést felül tudna múlni – mondta a politikai elemző.

Egy baloldali együttműködésnek nemcsak az lehet az ambíciója, hogy mi alakítsunk kormányt, hanem akadályozzuk meg, hogy a Fidesz egyedül tudjon. Ma ez látszik inkább alternatívának. Ha a Fidesz 98 mandátumot szerez, akkor előáll a horvátországi választásokon két alkalommal is megtapasztalt helyzet: el kell dönteni, hogy kivel lehet esetleg koalíciót, kormányt alakítani. Ez egy teljesen új szituációt hozna a magyar politikában” - fejtegette Török Gábor.

A mostani választás után úgy tűnik, az MSZP és a DK szorosabb együttműködése várható 2018-ig, míg az ebből kimaradó kisebb pártok, mint az Együtt, a PM, a MoMa szintén közösen indul majd a parlamenti választáson. Török Gábor szerint a kormánypárti és az ellenzéki szavazókat is motiváltabbá tette a mostani referendum, a pártok iránti elköteleződés várhatóan erősödni fog, de a politikai táborok nagysága vélhetően nem változnak számottevően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×