eur:
394.81
usd:
371.75
bux:
66207.43
2024. április 16. kedd Csongor
Nem meglepő Angela Merkel döntése

Nem meglepő Angela Merkel döntése

Németországban nem keltett meglepetést, hogy Angela Merkel közölte, a jövő őszi országos választáson ismét jelölteti magát a kancellári tisztség megszerzésére.

Hivatalos formában Merkel pártja december elején, Essenben tartandó kongresszusán jelentik be, hogy ki lép majd fel a Kereszténydemokrata Unió nevében a többi párt kancellárjelöltjével szemben. Noha Angela Merkel jelölése csaknem biztosra vehető, a tevékenységét kizárólag Bajorországra korlátozó Keresztényszociális Unió vezetője, Horst Seehofer bajor kormányfő egyelőre tartózkodóan nyilatkozott a jövő őszi választást illetően.

Horst Seehofer a közelmúltban többször is kilátásba helyezte, hogy a kisebbik kereszténypárt, az elnöksége alatt álló Keresztényszociális Unió önálló kancellár-jelöltet állít Angela Merkellel szemben, ha nem történik gyökeres változás a menekült-kérdésben.

Erről többször is tanácskozott Seehofer Merkellel és a közelmúltban már úgy tűnt, hogy sikerült elsimítani az ellentéteket. Mégis, miután tegnap Angela Merkel közölte szándékát, meglepetést keltett Horst Seehofer tartózkodó nyilatkozata, amely szerint a kancellár-jelöltség kérdése még megfontolás tárgyát képezi a Keresztényszociális Unió körében. Tény, hogy Merkel népszerűsége újfent erősödőben van, azonban súlyos csapást jelentene számára, ha a vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió testvérpártja nem őt támogatná.

A Bild am Sonntag cimű újság megbízásából készült legfrissebb közvéleménykutatás szerint a választók 55 százaléka egyetért azzal, hogy Angela Merkel immár negyedszer is készen áll a szövetségi kormány vezetésére.

Némi pikantériát kölcsönöz a felmérésnek, hogy még a jelenlegi koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt választóinak többsége is helyesli Merkel jelölését. Noha a 62 éves politikusnő népszerűsége jelentősen növekedett a nyár óta, komoly intés számára, hogy az idei tartományi választásokból a Kereszténydemokrata Párt igencsak megtépázva került ki.

A jövő őszi választás kampánytémáit konkrétan a Kereszténydemokrata Párt december elején esedékes esseni kongresszusán határozzák meg, azonban a párt most hét végén tartott vezetőségi ülésén annyit máris bejelentettek, hogy a menekült-válságban elfoglalt álláspont miatt elpártolt egykori támogatók visszaszerzése lesz az egyik fő cél.

Alighanem a még koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt is egykori híveinek visszaszerzésére fekteti majd a hangsúlyt, egyelőre azonban nem tudni, hogy ki lesz Angela Merkel kihívója.

Jól értesült források szerint a párt élén álló Sigmar Gabriel jelenlegi gazdasági miniszter. Róla úgy hírlik, ha pártja valóban őt lépteti fel a kancellári tisztség megszerzésére, már a jövő év elején kiválik a kormányból, hogy erőfeszítéseit kizárólag választási kampányának sikerére fordíthassa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×