eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A Brenner-hágónál és Szlovákiánál erősítenének az osztrákok

Az illegális bevándorlók számának csökkentése érdekében az osztrák-szlovák határ ellenőrzését szorgalmazza Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter. A miniszter indoklása szerint az embercsempészek az utóbbi időben jellemzően a osztrák-szlovák határszakaszon áthaladó útvonalat választják ki arra, hogy a menekülteket Ausztriába szállítsák.

Az osztrák védelmi miniszter szerint az ellenőrzésékre elsősorban az Ausztria és Olaszország közötti Brenner-hágónál és az osztrák-szlovák határon lenne szükség.

Indoklása szerint azért, mert az embercsempészek az utóbbi időben jellemzően ezt a két útvonalat választják ki arra, hogy a menekülteket Ausztriába szállítsák.

 „Az ellenőrzéseket a szlovákokkal közös határvonalon is erősítenünk kell. Alsó-Ausztriában – ahol szomszédaink a szlovákok – fogtuk el az év eleje óta a legtöbb menekültet. A vonatokon is növelnünk kell az ellenőrzések számát” – jelentette ki Hans Peter Doskozil.

 A tárcavezető azért fogalmazott így, mert a migránsok egyre gyakrabban vasúton jutnak be Ausztriába. Doskozil szerint a kibővített határellenőrzés miatt a rendőrség és a katonaság bevethető állományának bővítésére van szükség. A védelmi tárca ezért azt tervezi, hogy 100 katonát csoportosít át, akiknek feladata a vasúti ellenőrzés lesz.

A szociáldemokrata miniszter azt is javasolta, hogy szorgalmazzák a menekültek önkéntes kiutazását. Eszerint akiknek elutasították a menedékkérelmét, azokat olyan központokban helyeznék el, ahol a származási országukba történő visszatéréshez szükséges információkat megkapják.

Szlovákia úgy döntött, a jövőben is hajlandó segíteni Ausztriának az osztrák menedékjogot kérő migránsok bősi menekültközpontban történő elhelyezésében. Az ez ügyben 2015-ben aláírt, két évre szóló kétoldalú megállapodás idén augusztusban telik le. Ha azonban szükségessé válik, akkor a szlovák belügyi tárca a jövőben is kész felkínálni a segítségnyújtás ilyen formáját. A szlovák belügyminisztérium azt is megerősítette, hogy a két érintett állam között már tárgyalások folynak a további együttműködésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×