eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felhatalmazta a brit alsóház a kormányt a Brexithez vezető folyamat elkezdésére - a nap hírei

Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben a jelentős mennyiségű ónos eső és a havazás. Csütörtök reggel indulnak el Olaszországba a veronai buszbaleset 16 áldozatának holttestét Budapestre szállító autók.

Országszerte jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben a jelentős mennyiségű ónos eső és a havazás. A korábban kiadott legmagasabb fokú riasztásokat már mindenhol, így Pest megyében és a fővárosban is visszavonták. Az előrejelzés szerint csütörtökön olvadás várható. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a fővárosban elsősorban a II. és a XII. kerületben voltak fennakadások. Az ónos eső miatt lezárták a Normafa területét. Ez az Erzsébet-kilátót is érinti. A döntést a leszakadt kisebb faágakkal és a rossz látási viszonyokkal indokolták. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 74 munkagéppel takarította a fővárosi útvonalakat. Tarlós István főpolgármester a javuló levegőminőség miatt megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten.

Csütörtök reggel indulnak el Olaszországba a veronai buszbaleset 16 áldozatának holttestét Budapestre szállító autók. A holttesteket a budapesti Honvédkórház fogadja. A két válságos állapotban lévő sérültet továbbra is Veronában kezelik, ők mesterséges kómában vannak. Közben az olaszországi sajtóértesülésekkel ellentétben mégsem gyanúsították meg a buszt vezető sofőrt, aki túlélte a balesetet.

A többi között energetikai kérdésekről, így a paksi bővítésről, valamint gyógyszeripari és mezőgazdasági beruházásról is szó lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki budapesti látogatásán. Az orosz elnöki tanácsadó szerint Magyarország biztosította Oroszországot arról, hogy rendezhetők a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos problémák. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: hosszú évek után most először van olyan helyzet a nemzetközi politikában, amely kedvező hatással van a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésére. Az elnöki látogatás idején jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban.

Megvásárolta a DÉMÁSZ 100 százalékos részvénycsomagját az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató 121 milliárd forintért - közölte az ENKSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kóbor György megjegyezte: jól működő, gazdaságilag stabil vállalatot sikerült megszerezni, amely több mint 32 ezer kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltet, és mintegy 775 ezer lakossági, illetve versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén. A tranzakcióhoz az MVM-csoport 115 milliárd forinttal járult hozzá, és 50 százalékban tulajdonosa is lett az ENKSZ-nek.

Február 1-től Rási Kálmán pénzügyőr ezredes, korábbi főigazgató-helyettes a NAV főigazgatója - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az eddigi főigazgató, Marsi Márta Erzsébet január 31-én távozott a posztról. Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Tállai András, az adóügyekért is felelős államtitkár felmentette pozíciójából Marsi Márta Erzsébetet.

Az országos rendőrfőkapitány szerint sikerült teljesíteni azt a célkitűzést, hogy a rendőrség garantálja Magyarországon a megfelelő közbiztonságot. Papp Károly a szervezet elmúlt évét értékelő tájékoztatóján azt mondta: a rendőrség számára a legnagyobb kihívást tavaly az illegális migrációval és a terrorfenyegetettséggel összefüggő feladatok jelentették. Hozzátette: a költségvetési források rendelkezésre álltak.

Az úszók által felvetett problémák megoldását ígérte az elmúlt évben kifogásokat megfogalmazó úszóknak a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Bienerth Gusztáv a szervezet székházában egyeztetett az érintettekkel. Az új elnök úgy fogalmazott: egy szolgáltató szövetségnek csakis az lehet a célja, hogy a válogatottak lehető legjobb felkészülését segítse elő. November 21-én a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka mellett több úszó és edző közös nyilatkozatban szólította fel Gyárfás Tamás akkori elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra.

Tizenhárom év fegyházbüntetést kaptak a szülők a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy megismételt elsőfokú eljárásában. A Fővárosi Törvényszék mindkét vádlottat előzetes letartóztatásba helyezte. Az ítélet nem jogerős. A Pest Megyei Főügyészség szexuális erőszak és más bűncselekmény miatt emelt vádat 2013 novemberében a házaspár ellen.

A várakozásoknak megfelelően felhatalmazta a brit alsóház a kormányt a Brexithez vezető folyamat elkezdésére. A kormányzati határozattervezet parlamenti elfogadása a legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges az eljárás elindításához. Az alsóházi törvényhozók többsége az uniós tagságot pártolja, legtöbbjük azonban hitet tett a tavalyi népszavazás eredményének tiszteletben tartása mellett. A tervezetről a jövő héten bizottsági szinten tárgyal ismét az alsóház.

Továbbra sem enyhült a feszültség Kelet-Ukrajnában. Donyeck körzetében a harcokban több civil meghalt, az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeck városában pedig megszűnt az ivóvízellátás. Kijevi jelentések szerint a kihirdetett fegyvernyugvás ellenére oroszbarát szakadárok tüzet nyitottak a megrongálódott áramvezetékek kijavítására érkezett villanyszerelőkre.

A román ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, miután az sürgősségi rendelettel módosította a román büntető törvénykönyvet és a perrendtartást. Romániában néhány órával elfogadása után megjelent a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet a közlönyben. A jogszabály gyors elfogadása ellen több mint 10 ezer ember tüntetett az ország nagyvárosaiban. A demonstrálók úgy vélik, hogy a rendelet a korrupt politikusokat védi.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×