eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Angliában dolgozna a Brexit után? - Ilyen lehetőségekre számítson

Angliában dolgozna a Brexit után? - Ilyen lehetőségekre számítson

A Századvég Alapítvány kutatója szerint elsősorban az uniós tagállamoknak szólhatott a brit kormány főtárgyalójának azon nyilatkozata, hogy a szigetország a Brexit után sem zárja be ajtaját egyik pillanatról a másikra az EU-ból érkező alacsonyan képzett bevándorlók előtt. Pócza István az InfoRádiónak azt mondta: nincs elegendő brit munkavállaló az éttermi vagy a kisebb szállodai munkákra.

A Századvég Alapítvány kutatója jelezte, a brit kormány főtárgyalója, David Davis elsősorban az alacsony képzettségű munkavállalókról beszélt. Pócza István leszögezte, a brit gazdaság, munkaerőpiac jelenlegi állapotában nem valószínű, hogy a brit a munkavállalók az alacsony képzettséget igénylő állásokat rövid idő alatt, gyorsan be tudnák tölteni.

„Arra érdemes fókuszálni, hogy David Davis ezeket a szavakat Észtországban, tehát nem otthon mondta, ezért ennek alapvetően inkább külpolitikai üzenete és jelentősége van. London támogatókat akar szerezni a különböző kétoldalú megállapodásokhoz, amelyeket egyébként Brüsszel ellenez. Nemrég hangzott el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szájából, hogy a tárgyalási folyamat várhatóan több mint két évig fog tartani.”

A Századvég Alapítvány kutatója kiemelte, a kilépési folyamatnak két szereplője és ennek megfelelően érdeke van: egyrészt az uniós intézmények, másrészt pedig a tagállamok. Utóbbiaknak nem érdeke, hogy a britek rossz alku eredményeként lépjenek ki az EU-ból, mert az a későbbi gazdasági, politikai kapcsolatokra is rányomhatja a bélyegét. Az uniós intézmények viszont inkább abban érdekeltek, hogy rászorítsák a briteket egy rossz megállapodásra, ami szerintük elijesztene más országokat a britek által választott úttól. Ez a tárgyalásokra és a munkaerőpiacra is vonatkozik – tette hozzá Pócza István.

„Az kérdéses, hogy a briteknek hosszú távon lenne-e érdeklődésük az alacsony képzettséget igénylő állások betöltésére. A tendenciák alapján ez is kérdéses.”

A magyar és más uniós országokból érkezett munkavállalókról a Századvég Alapítvány kutatója azt mondta, ők nagy valószínűséggel ott tudnak maradni. A kérdés leginkább a jövőről szól, hogy ez a fajta munkaerőáramlás hogyan fog tudni működni a kontinens és az Egyesült Királyság között – fűzte hozzá Pócza István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×