eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megnézték, hol dolgozik a legtöbb női vezető

Magyarországon átlagosan minden harmadik cégben dolgozik legalább egy női vezető, ami csekély szám ahhoz képest, hogy a gazdaságilag aktív lakosság több mint felét nők alkotják - derül ki egy, a nőnapra készült felmérésből. Az adatok szerint ugyanakkor egyre több a női tulajdonos a vállalkozásokban és a bérezésben is nagyobb megbecsülést kapnak.

Nem történt jelentős változás a női tulajdonosok és a cégvezetők arányának alakulásában az elmúlt évben – áll a Bisnode Magyarország Kft. felmérésben. Az adatok szerint a női cégvezetők aránya 34-ről 34,2 százalékra emelkedett, míg a cégtulajdonosok terén fél ezrelékpontos visszaesés mutatható ki a női tulajdonosok arányában.

Főként a kisebb, 10 főnél kisebb létszámú vállalkozások esetében jellemző az országos átlagot megközelítő arány a női vezetők foglalkoztatását tekintve, a nagyobb vállalkozásoknál lényegesen rosszabb a helyzet. Érdekes adat, hogy a kizárólag nők által vezetett vállalkozások a működő cégek számának mindössze 26 százalékát teszik ki.

Az Európai Unió elvárása 40 százalék lenne.

A legtöbb női vezető és cégtulajdonos az egészségügyben, a szociális ágazatban, az oktatásban és a textiliparban dolgozik, a legkevesebben pedig a bányászatban valamint gépipari cégeknél.

Szalai Piroska, a nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója azt mondta: a bérezésben nagyobb megbecsülést kapnak a nők; az elmúlt években jelentősen csökkent a férfiak és nők fizetésének különbsége.

"Az Eurostat mérése szerint 2012-ben Magyarországon 20 százalék volt a különbség a férfiak és a nők fizetése között, három év alatt, 2015-re ez 14 százalékra csökkent. Ezzel a tagállamok sorrendjében az első negyedbe kerültünk. Hozzánk hasonló eltérés van Svédországban."

A nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója hozzátette, pár évvel ezelőtt nagyon komoly eltéréseket mutattak az idősebb, ötven fölötti korosztályok fizetései. A nyugdíjkorhatár kitolódásával ők egyre többen maradnak a foglalkoztatottak között, 2015-re e generáció férfi-női fizetéseinek különbsége is csökkent.

Szalai Piroska kiemelte, a harmincasok generációjában is csökkent a különbség, ami úgy tűnik, a GYED Extra hatása, mert egyre többen - valószínűleg a magasabb pozícióban lévő nők - dolgoznak a gyermek mellett is.

Magyarországon a vezetői munkakörökben sokkal magasabb a fizetéskülönbség, mint
az egyéb munkakörökben.

Ezt támasztják alá az OECD-felmérés adatai is, mert az a középső értékeket arányítja, amiben nálunk kisebbek a különbségek. Azokban a pozíciókban találunk több férfit, ahol magasabb a bérek, ezeknek nagy része vezetői pozíció. A kettő nem ugyanaz, mert vannak iskola- vagy óvodaigazgatók, főleg vidéken, ahol annyira nem magasak a bérek – mondta a nemzetgazdasági tárca minisztériumi tanácsadója.

A férfiak és a nők közti legmagasabb bérkülönbség a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon tapasztalható, ott csaknem 20 százalékos az eltérés, míg a legalacsonyabb – átlagosan 8 százalékos – különbséget az észak-alföldi megyékben mérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×