eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Mosoly, kézfogás, dicséretek - ez történt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Trump amerikai elnökkel folytatott, békülékeny hangnemű találkozója során, miközben Washingtonban nem csitul a botrány az orosz befolyás után nyomozó FBI főnökének váratlan leváltása miatt.

„Nagyon-nagyon jó” tárgyalásokat folytatott saját szavai szerint Donald Trump az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval a Fehér Házban.

Trump azt is megjegyezte, hogy James Comey FBI-főnök drasztikus eltávolítása „semmilyen módon” nem hatott ki a találkozóra.

Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy hátráltatni akarja az FBI nyomozását, amely azt vizsgálja, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai politikába és hekkerek és célzott szivárogtatások útján hatalomra segítette őt.

A Lavrov-látogatásra ebben a helyzetben került sor és

Trump ellenfeleit sokkolhatta, hogy a Fehér Házban amerikai és orosz zászlók között állt ki a kamerák elé Lavrov és Rex Tillerson

amerikai külügyminiszter, akivel az orosz vendég először tárgyalt.

„A Fehér Házi fotókon azt látjuk, hogy Trump elnök oroszokkal fog kezet” – jegyezte meg Dick Durbin demokrata szenátor, aki szerint mindez propaganda lehetőség Moszkvának, amely világszerte vidáman közzéteszi a fotókat a Twitteren.

A képeken azt is lehetett látni, hogy Trump azzal a Szergej Kiszljak nagykövettel is parolázik, akivel való kontaktusai miatt meg kellett válnia hivatalától Trump első nemzetbizonsági tanácsadójának, Michael Flynnek.

Lavrov közben megengedett magának egy kis élcelődést: „Leváltották? Tényleg? Maga most viccel?” – kérdezett vissza egy újságírónak, aki Comey menesztéséről faggatta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig teljes felszerelésben, Szocsiból, egy jéghoki-meccsről üzente a CBS útján, hogy „semmi közünk nem volt Comey leváltásához”. Az elnök több gólt is lőtt a mérkőzésen, majd ismét visszatért a témához és azt mondta, hogy „Trump jogszerűen, az alkotmánynak megfelelően jár el”.

Washingtonban

Lavrov „problémamegoldóknak” nevezte a Trump-csapat tagjait.

„Még egyszer meggyőződtem arról, hogy az elnöki stáb, az elnök és a külügyminiszter is a tettek emberei” – folytatta vendéglátói méltatását.

Vajon ez lehet a korábban beharangozott nagy amerikai-orosz barátkozás kezdete, azt követően, hogy a Trump-kormányzat eddigi lépései nyomán éppenséggel feszültebbé vált a kétoldalú viszony?

A hivatalos közlemények szerint Trump közös platformot keresett a vitás kérdésekben. Például ugyan megjegyezte, hogy az oroszoknak „meg kell fékezniük” az Aszad-rezsimet és Iránt, de úgy fogalmazott, hogy Szíriában mindkét oldal azért dolgozik, hogy „a lehető leghamarabb véget vessenek a borzalmas öldöklésnek”.

Felvetette a szélesebb körű együttműködés lehetőségét is a közel-keleti és más viták rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×