eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Adócsökkentést és béremelést ígért Orbán - a nap hírei

További nagyberuházásokat, adócsökkentést és béremelést ígért a miniszterelnök. Benyújtotta a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatát az MSZP. Hatvanegy évvel a cannes-i világpremier után bemutatták Fábri Zoltán Körhinta című filmjének felújított változatát Cannes-ban a klasszikusok programjában. A nap legfontosabb hírei május 19-én.

További nagyberuházásokat, adócsökkentést és béremelést ígért a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatás eléréséért a miniszterelnök. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta: a forgalmi adók esetében a létfenntartáshoz szükséges cikkeknél várható jelentős áfacsökkentés. Szólt arról is: elhibázott politika lenyomatának nevezte az Európai Parlament Magyarországgal szembeni szerdai határozatát a miniszterelnök. Kijelentette: a brüsszeli támadások nem térítik el a céljaitól a kormányt, amely az energiaárak és az adók megállapításának jogát sem adja át Brüsszelnek.

A miniszterelnök szerint egész Európában egyedülálló lesz a Zalaegerszegen megvalósuló tesztpálya. Orbán Viktor a mintegy 40 milliárd forintból megvalósuló beruházás alapkőletételén beszélt erről. A kormányfő azt mondta: a kutatásfejlesztés fontossága mellett Magyarország újabb lépést tesz, hogy Közép-Európa egyik járműipari fellegvárává váljon. Emellett célnak nevezte, hogy az év végére Magyarország Európa 3 leggyorsabban növekvő gazdasága között legyen.

Egyeztetéseket javasolt az orosz külügyminiszternek a 2021 utáni időszakról szóló esetleges gázszállítási szerződésről a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Cipruson, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülése előtt tárgyalt Szergej Lavrovval. A magyar tárcavezető azt mondta: jó esélyt lát a korábbinál kedvezőbb szerződéses feltételrendszerre.

A családi értékek fontosságáról beszélt Varsóban, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán úgy fogalmazott: olyan Európát szeretne, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európa erejét. Novák Katalin családügyekért is felelős államtitkár megjegyezte: mindkét kormány felismerte, hogy a családok támogatásán keresztül tudja megerősíteni az országát, valamint azt, hogy fontos a munka és a család összeegyeztetésének segítése.

Benyújtotta a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatát az MSZP a jövő évi költségvetéshez. Korózs Lajos az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke elmondta: az intézkedés költsége 272,5 milliárd forint lenne. Az ellenzéki politikus azt mondta: az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban.

Mindkét magyar mentőcsapat sikeresen zárta az újraminősítést az ENSZ irányelvei szerinti gyakorlaton - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mukics Dániel az InfoRádióban arra hozzátette: a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet újabb 5 évre megkapta a nehéz városi kutató-mentő minősítést. Emellett az önkéntes speciális mentőkből álló HUSZÁR csapat a közepes kategóriájú minősítést szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy a csapatok nemcsak magyarországi, hanem külföldi katasztrófáknál is bevethetők.

Várhatóan 3-4 hónap múlva lesz kapható az uniós tagállamokban a Richter skizofrénia kezelésére alkalmas készítménye, amely megkapta az európai forgalomba hozatali engedélyt - közölte a gyógyszercég vezérigazgatója. Bogsch Erik az InfoRádióban elmondta: a tagországok hatóságai 1-2 éven belül döntenek a cariprazine társadalombiztosítási támogatásáról. A Richter kutatói által felfedezett antipszichotikumot a törzskönyvezés után 2016 márciusában kezdték alkalmazni az Egyesült Államokban és Kanadában a skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

Megkezdte a tagok toborzását az első nemzeti otthonteremtési közösségekbe a Central Nok Szervező Zrt. A tájékoztatás szerint egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű konstrukcióhoz lehet csatlakozni. Török Béla, a társaság vezérigazgatója elmondta: a megvásárolandó lakás 10 millió és 40 millió forint közötti értékű új ingatlan lehet, a megtakarítási idő legalább 10, legfeljebb 15 év. A futamidő végére a nok minden tagjának lakáshoz kell jutnia. Negyedévente sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki juthat előbb lakáshoz.

Hatvanegy évvel a cannes-i világpremier után bemutatták Fábri Zoltán Körhinta című filmjének felújított változatát Cannes-ban a klasszikusok programjában. A 70. cannes-i filmfesztiválon a klasszikusokat felvonultató programban idén 24 legendás alkotás előtt tisztelegnek. A Magyar Nemzeti Filmarchívum a Körhinta újbóli bemutatójával a Filmarchívum 60. és Fábri Zoltán születésének 100. évfordulóját is ünnepli. A Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével 1955-ben forgatott alkotás nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult.

Jogerőre emelkedett Jozef Rohác életfogytiglani és Portik Tamás 13 éves szabadságvesztés büntetése, miután a Fővárosi Ítélőtábla nem változtatott az elsőfokú ítéleten. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt. Leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Portik Tamás harmadrendű vádlott 13 év szabadságvesztést kapott.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×