eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Katalán elszakadás: akkor is szavaznak, ha Spanyolország nem engedi

Carles Puigdemont azt mondta, a spanyol kormány nem tudja meggátolni a népszavazást.

A katalán kormány az utolsó pillanatig vár arra, hogy megállapodjon a spanyol kormánnyal a Katalónia függetlenségéről tervezett népszavazásról, de anélkül is meg fogja tartani - jelentette ki Carles Puigdemont katalán elnök hétfőn Madridban, a témában rendezett konferencián.

A "Népszavazást Katalóniának. Felhívás egy demokratikus megállapodásra" - című rendezvényen a politikus kijelentette: a referendumot követően ismét keresik majd a párbeszédet Spanyolországgal, de akkor már azért, hogy végrehajtsák annak eredményét, az átmenetet az új katalán állam felé, amely továbbra is fenn fogja tartani "testvéri kötelékeit" Spanyolországgal.

Mint mondta, a népszavazás nem Spanyolország likvidálásáról, sem megtagadásáról szól, hanem Katalónia önrendelkezéséről.

"Nem kérjük az államot, hogy mondjon le az elveiről, de ő se kérjen minket, hogy mondjunk le a mieinkről"

- fogalmazott a katalán vezető, aki szerint a spanyol kormány nem rendelkezik akkora hatalommal, hogy "meggátoljon ekkora demokráciát".

Változatlan álláspont

A spanyol kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem áll módjában tárgyalni a függetlenségi népszavazásról, mivel az ellenkezik a spanyol alkotmányban foglaltakkal.

Carles Puigdemondt megismételte: sosem mondanak le arról, hogy a katalánok dönthessenek politikai jövőjükről, de készek tárgyalni annak részleteiről, például, hogy a népszavazást mikor tartsák, mi legyen a kérdés vagy, hogy milyen feltételekkel rendezzék meg.

Beszédében felhívást intézett a spanyol társadalomhoz és a politikai erőkhöz kérve a támogatásukat ahhoz, hogy megtalálják a politikai válaszokat a Katalóniában megfogalmazott igényekre.

Megjegyezte, hogy félmillióan írták már alá a katalán kormány által kezdeményezett nemzeti paktumot, amellyel ösztönözni akarják a megállapodást a katalán és a spanyol kormány között, hogy egy, a nemzetközi közösség által is elismert referendumot tartsanak. Bölcs lenne nem lebecsülni ezt a valóságot - tette hozzá.

Carles Puigdemont elutasította a spanyol kormány javaslatát, hogy elképzeléseit a spanyol parlament alsóházában ismertesse. Véleménye szerint ez csak "alibi" a megállapodásról szóló politikai akarat hiányának elhomályosítására. Ugyanakkor nehezményezte, hogy ezt a beszédét nem tarthatta meg a spanyol parlament felsőházában, ahogy eredetileg akarta. A területi képviselet csak egy szlogen - jegyezte meg.

  • A konferencián felszólat Oriol Junquerasatalán alelnök és Raül Romeva külügyi tanácsos (miniszter) is, akik Katalónia politikai, gazdasági, társadalmi helyzetéről beszéltek, érvelve a népszavazás mellett.
  • Carles Puigdemont a konferenciát megelőzően találkozott Manuela Carmena, madridi polgármesterrel, akit sokan bíráltak, amiért az önkormányzat bérbe adta a városháza épületében található termet erre az eseményre. A katalán elnökkel megbeszélést folytatott Pablo Iglesias, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára is Madridban.

A konferencia alatt a belvárosban található épületnél mintegy 50 falangista (a spanyol diktátor, Francisco Franco egykori fasiszta eszmeiségű pártjának hívei) tüntető jelent meg, hogy tiltakozzanak a katalán nacionalista vezetők jelenléte ellen a fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×