eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla
Serceg a kapcsoló? Ne várjon a javíttatással!

Serceg a kapcsoló? Ne várjon a javíttatással!

A konyhában és a nappaliban történik legtöbbször elektromos tűz – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Bérczi László tábornok hozzátette: ha figyelünk az előjelekre, sok tűz megelőzhető lenne. A most elkészült ajánlás segít, hogy megelőzhessük az elektromos tüzeket.

„Magyarországon általában a húszezer tűzesetből körülbelül 6000-6500 lakóingatlanokban keletkezik, amelyeknek egytizede az elektromos árammal kapcsolatos” - közölte a tűzoltósági főfelügyelő, aki elmondta, hogy a lakás legveszélyesebb helyei a konyha, a nappali és a hálószoba.

„Általában a nagy átmeneti ellenállás-túlterhelés okozza az elektromos tüzeket. Ez olyankor történik, ha egy-egy konnektorba túl sok fogyasztót teszünk, vagy ha maga a hálózat nincs olyan mértékben felújítva, mint amennyire a fogyasztás mértéke megemelkedett.

Ilyenkor olyan nagy túlterhelés keletkezik, amit a régi kábelek már nem bírnak”

- magyarázta Bérczi László.

A tábornok elmondta: előfordul az is, hogy kapcsolási hibákból keletkezik tűz, amikor az egyfázisú rendszerben háromfázisú rendszerek jelennek meg. Emellett a hálózat túlfeszültségéből, illetve villámlás miatt keletkeznek elektromos tüzek.

A tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a MABISZ-szal közösen készítettek egy olyan ajánlást, amiben többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen árulkodó jeleket kell felismerni ahhoz, hogy megelőzzük a tűzeseteket.

„Ilyen jel lehet a biztosító folyamatos lekapcsolása, kioldása. Ez arra figyelmeztet, hogy

a hálózaton nagyobb terhelés jelent meg”

- közölte a tábornok.

Hozzátette: azt is észrevehetjük, hogy

egy-egy műanyag kapcsoló vagy hosszabbító üzemszerűen melegszik.

Ebből arra lehet következtetni, hogy vagy egy nagyobb átmeneti ellenállás jelent meg, vagy csatlakozási hiba van, ami a későbbiekben akár tüzet is okozhat.

Továbbá ilyen jel lehet a kapcsolók ki- vagy bekapcsolásakor a percegés, a zizegés, illetve a lámpák villogása is – sorolta a jeleket Bérczi László.

„Ezek a szikrák, villamos ívek, túlmelegedések egy idő után

akár 300-1000 Celsius-fok feletti hőfokot is elérhetnek, ami pedig a környezetében lévő éghető anyagokat gyorsan meggyújthatja” -

figyelmeztetett az OKF országos tűzoltósági főfelügyelője.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az elektronos okokra visszavezethető tüzek általában nem nagy alapterületűek: a legtöbb 5-10 négyzetméteres területet, egy helyiséget érint, amit általában gyorsan sikerül lokalizálni és eloltani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×