eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Több tízezer külföldi nyugdíjast fizet a magyar állam

Több tízezer külföldi nyugdíjast fizet a magyar állam

Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket.

Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra, de speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket.

Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják, de a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság.

A magyar-jugoszláv egyezmény jelenleg Koszovó, a magyar-szovjet egyezmény pedig Ukrajna és az Oroszországi Föderáció vonatozásában alkalmazandó, tehát az egyezmények azokat a magyar, koszovói, ukrán vagy orosz állampolgársággal rendelkezőket érintik, akik egyik vagy másik, illetve mindkét szerződő fél területén dolgoztak, vagy más módon szolgálati időt szereztek. A nyugdíj abban az országban jár, ahol a kérelem benyújtásának időpontjában a lakóhelyük van. 

2016 decemberében összesen 43 995 fő részesült Magyarországon olyan öregségi nyugdíjban, amelynek megállapítása valamely kétoldalú szociális biztonsági egyezmény szabályainak a figyelembevételével történt. Ez a szám az elmúlt években jelentősen emelkedett. 

2016-ban átlagosan 98 984 forint volt az ellátások összege.

Viszonyításképpen, hazánkban a közel kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, az országos átlag pedig 110 486 forintra tehető.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×