eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Robbanás a brüsszeli főpályaudvaron

Robbanás a brüsszeli főpályaudvaron

Kiürítették a brüsszeli főpályaudvart kedden este, miután robbanás történt és lövések hallatszottak. A belga hatóságok meghiúsított terrortámadásként kezelik a történteket.

A BBC közlése szerint egy robbanószerrel felszerelt övet viselő férfit tettek ártalmatlanná a katonák a főpályaudvaron. Utána következett be a robbanás, amely a hírek szerint senkit sem sebesített meg.

A közelben járőröző rendőrök meglőtték a támadót, aki súlyosan megsebesült, de állítólag nem halt meg.

A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk egy "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást hallottak, majd egy robbanást és lövéseket.

Robbanás a brüsszeli főpályaudvaron

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt, további részleteket azonban nem közölt. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint tűzszerészeket várnak a helyszínre.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik a történteket.

A tudósítások szerint pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahol a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak.

Robbanás a brüsszeli főpályaudvaron

Nicolas Van Herrewegen, a vasúttársaság alkalmazottja azt mondta, az "Allahu Akbar" kiáltás után a merénylő egy poggyászkocsit robbantott fel - idézte az AFP. "Nem volt kifejezetten nagy robbanás, de a hatása nagy volt" - mondta a szemtanú.

Brüsszelben a főteret, a Grand Place-t is kiürítették. A rendőrség közlése szerint a helyzete az ellenőrzésük alatt tartják.

A katonák az állomáson és a főtéren lévő éttermeket és boltokat bezáratták és a redőnyöket leeresztették. A vonatközlekedést felfüggesztették a belga főváros több pályaudvarán, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekednek.

Robbanás a brüsszeli főpályaudvaron

A belga La Libre lapnak nyilatkozó szemtanúk szerint a férfi, akit a katonák lelőttek, hátizsákot és robbanó övet viselt, és akkor élesítette a robbanószerkezetet, amikor az állomáson lévő katonák felfigyeltek rá.

"Amikor beléptünk az állomásra, éppen a biztonsági emberek evakuálták azt. Körülnéztünk, és láttuk, hogy az emberek az utcára futnak fedezéket keresve. Mi is ezt tettük"

- mondta a BBC-nek  Arash Aazami szemtanú. 

2016 márciusában 32 ember vesztette életét egy terrortámadásban Brüsszelben, amelynek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára. 

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×