eur:
387.4
usd:
359.13
bux:
68970.78
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Egy év alatt 20-25 százalékot emelkedett több hazai iparvárosban – köztük például Győrben vagy Pakson – a panellakások kínálati ára, a négyzetméterár már körülbelül a háromnegyede a budapestinek – derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

„Hat-nyolc olyan város van, ahol a korábbi stagnálás vagy nagyon enyhe növekedést dinamikus áremelkedés váltotta fel: Tatabánya, Szolnok, Eger, Pécs, Kecskemét, Paks” - közölte az Otthontérkép főszerkesztője.

Felidézte: a budapesti paneláraknál nagyon durva emelkedés volt az elmúlt 2-2,5 évben. Voltak olyan kerületek, ahol megduplázódott az ár. Ezt az ütemet ugyan a vidéki városok nem tudják biztosítani, de erőteljesen emelkedtek.

Vészesen közelítik a vidéki panellakások árai a budapestit

Az okokkal kapcsolatban elmondta: Budapesthez képest a vidéki városokban jóval elmarad az új építésű lakások aránya. Így aki ezeken a településeken lakást szeretne vásárolni, kénytelen a használtlakás-piacon körülnézni. A téglalakásoknál tapasztalható általános drágulás ezekre a városokra is kiterjedt, amit sokan nem tudnak megfizetni, ezért kénytelenek panellakást venni. Ha pedig a kereslet megemelkedik a panellakások körében, akkor annak a következménye áremelkedés – magyarázta.

Mester Nándor véleménye szerint sikeresnek mondható a panelfelújítási program: energiahatékonysági beruházások sora indult el nagyon sok városban, amik felértékelték a panellakásokat.

Ezzel párhuzamosan pedig a finanszírozási lehetőségek is javultak: a CSOK-ot másfél évvel ezelőtt kiterjesztették a használt lakásokra is – emlékeztetett az Otthontérkép főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×