eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Jobb élelmiszert kap a nyugati vásárló - újra vizsgálódott a Nébih

Jobb élelmiszert kap a nyugati vásárló - újra vizsgálódott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. nyarán újabb vizsgálatot végzett, melyben ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.

A  vizsgálat a nyárhoz köthető termékekre terjedt ki, pl. a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, zöldségek, gyümölcsök, illetve egyéb szezonális termékek. A vizsgált termékek alapján

továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik,

nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható. E kiadványban a NÉBIH összegyűjtötte az egyes termékpárok vizsgálatának részletes eredményeit.

A tájékoztatóban egymás mellett találhatóak az összehasonlított termékek. Minden oldalon színes háttér mögött a magyar termék fényképe található, fehér háttéren a külföldi termék szerepel.

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK

Az összehasonlítás során a szakemberek egyaránt vizsgálták a feltüntetett összetevőket, az ebből adódó esetleges minőségi különbségeket, valamint az érzékszervi különbségeket. A korábbi termék-kör kiegészült a friss, import zöldségek és gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai vizsgálatok, illetve gyümölcsök esetében növényvédőszer-maradék vizsgálatok is történtek.

MINTAVÉTEL

A termékek beszerzése nem hatósági mintavétellel történt – erre a magyar hatóságnak más tagállamban nincs lehetősége –, hanem külföldön és belföldön egyaránt, a kiskereskedelemben, hasonló vagy ugyanolyan üzletláncokban vásárolták az élelmiszereket a hivatal munkatársai. A termékek beszerzése során a NÉBIH szak-emberei maradéktalanul betartották a vonatkozó szabályokat, előírásokat. Például fokozottan figyeltek a termékkörnek megfelelő szállításra és a hűtési lánc folytonosságára.

LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT

Az érzékszervi vizsgálatokat a NÉBIH akkreditált laboratóriumában, képzett szakemberek végezték – a hazánkban és külföldön egyaránt – a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képező, szigorú szabványok szerint történő vizsgálati módszer szerint. A termékek eredete a bírálók előtt minden esetben ismeretlen. A bírálat a szabványnak megfelelő környezetben, elkülönített fülkékben történik, ami kizárja a bírálók közti kommunikációt és az esetleges befolyásolást.

A vizsgálat két lépcsőben zajlik. Első lépésben háromszögpróbával határozzák meg a bírálók, hogy van-e különbség a két minta között, és ha igen, melyik tulajdonságirányokban térnek el egymástól. Ennél a vizsgálatnál a bíráló három anonimizált mintát kap, amiből kettő azonos, egy különböző, és ki kell választania azt a mintát, amelyik különbözik a másik kettőtől.

A kiértékelés során statisztikai modell alapján határozzák meg, hogy az eltérés szignifikáns volt-e. Ha igen, akkor a második lépcsőben a páros összehasonlító vizsgálattal megerősítik és pontosítják, hogy melyek azok a tulajdonságok, amikben a két minta eltér egymástól. A NÉBIH szakemberei az érzékszervi vizsgálatok mellett elvégezték a termékek jelölései alapján az összetevők összehasonlító vizsgálatát is, valamint egyes esetekben analitikai vizsgálatokra is sor került.

TERMÉKEK

A NÉBIH 39 termékpárt vizsgált, köztük 23 csomagolt élelmiszert, 8 alkoholos italt (koktél alap) és 8 zöldséget, illetve gyümölcsöt.

Komolyabb minőségbeli különbségeket négy csomagolt élelmiszernél és két alkoholos italnál talált a Nébih,

és többnyire a külföldi áru javára – a kék karikás áruk magyar verziójába ugyanis olcsóbb alapanyagok kerültek: napraforgóolaj helyett pálmazsír, cukor helyett izocukor.

A vizsgálat egyes megállapításai:

"A kisebb tömegű magyar termék lazább szerkezetű, vélhetően több térfogatnövelő adalékot tartalmaz."

"A külföldi termék intenzívebb illatú, mint a magyar termék. A magyar termék sárgásabb színű, mint a külföldi termék."

"A külföldi termék cukrot, a magyar termék fruktóz-glükóz szörpöt tartalmaz"

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×