eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kutrucz Katalin: lehetnek külföldön akták a rendszerváltás-kori besúgókról

Kutrucz Katalin: lehetnek külföldön akták a rendszerváltás-kori besúgókról

Ha valaki jogellenesen birtokol a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratot, fél éven belül köteles bevinni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a hivatal főigazgató-helyettese.

Minden olyan iratnak, amit az állambiztonság keletkeztetett, a levéltárban a helye, ezek köziratok, ott válik lehetővé, hogy közkinccsé válhassanak – húzta alá Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese.

"Ha jogellenesen van valakinél - mert lehet jogosan is, ha például megkapta a régi ítéletét -, tehát ha jogellenesen birtokol valaki, akkor az köteles fél éven belül hozzánk behozni az iratokat. Július 5-én lépett hatályba a törvény, attól számítva fél év áll rendelkezésnek. Aki eddig behozza az iratot, az mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, amelyek egyébként érhetnék akkor, ha megtalálják nála."

A rendszerváltáshoz közeli időszak besúgó-tevékenységének teljes feltárására vonatkozó kérdésre Kutrucz Katalin rámutatott, hogy nagyon sok iratot semmisítettek meg, amely pont ezt az időszakot érintette. Arra pedig, hogy  elképzelhető-e, hogy külföldön megtalálhatók még ezek az iratok, a főigazgató-helyettes azt mondta:

„bizonyos iratok biztosan megvannak, de hogy az összes apró-cseprő ügy aktája meglegyen, azt egyszerűen viccesnek tartom. Abszolút értelmetlen lenne, még a rendszer belső logikája szerint is értelmetlen.”

A hivatásos állambiztonsági alkalmazottak nevét természetesen ebből az időszakból is nyilvánosságra hozták – tette hozzá Kutrucz Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×