eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Visszaszorultak a szélsőséges szervezetek - a nap hírei

A hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek elterjedését akarja elérni a Nemzeti Bank a kedden bejelentett eszközökkel. Átlag alattinak értékelte a magyar diákok teljesítményét az úgynevezett együttműködő problémamegoldásban a PISA jelentés. Zimbabwéban lemondott Robert Mugabe elnök. A nap legfontosabb hírei november 21-én,

A hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek elterjedését akarja elérni a Nemzeti Bank azokkal a most bejelentett úgynevezett nemkonvencionális eszközökkel. Nagy Márton alelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülése után elmondta, hogy a jegybank vezetése a jövő héten összeül a kereskedelmi bankok szakembereivel, hogy megvitassák az intézkedések bevezetésének feltételeit.

Csúcstalálkozóra hívta az építőipari ágazat képviselőit a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta, hogy a magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei, valamint a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével.

A népességnövekedés miatt jelentősen megnövekvő élelmiszer és vízszükségletre figyelmeztetett a köztársasági elnök a Szent István Egyetemen. Áder János a gödöllői intézményben tartott előadásában azt mondta: 2050-re ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az akkorra 10 milliárd lakost számláló emberiségnek.

A Magyarországon tevékenykedő szélsőséges szervezetek visszaszorulásáról számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület zárt ülése után. Pintér Sándor belügyminiszter azt hangsúlyozta: az érintett csoportosulások nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: a főként szélsőjobboldali militáns szervezetek összességében a társadalmi rendre nem jelentenek veszélyt.

Átlag alattinak értékelte a magyar diákok teljesítményét az úgynevezett együttműködő problémamegoldásban az OECD most közzétett PISA jelentése. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által 2015-ben vizsgált térségbeli országok közül Csehország, Észtország és Horvátország is megelőzte Magyarországot. Az oktatási államtitkárság arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási rendszer 2013-ban kezdett átalakításának eredményei legkorábban a jövő évi és 2021-es PISA felméréseken mutatkoznak majd meg.

Az MSZP elnöke szerint a kormány egyre erősödő látszatpolitizálással fedi el a problémákat. Molnár Gyula egy salgótarjáni rendezvényen kijelentette: a kabinet milliárdokat költ propagandára, hogy megpróbálja elfedni a valóságot, miközben az ország politikai, gazdasági és társadalmi válság felé halad.

Egy átfogó, mindenki számára elérhető otthonteremtési programot sürget a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke úgy véli: a családi otthonteremtési kedvezményt jellemzően a felső középosztálytól felfelé tudják igénybe venni. Értékelése szerint egy bérlakásépítési program rendszerszintű változást tudna hozni.

Ismét benyújtja az Országgyűlésnek javaslatát a dolgozói szegénység felszámolására az LMP. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes az InfoRádióban elmondta: a párt a többi között társadalmi szintű béremelést hajtana végre a mintegy 1400 milliárd forintot igénylő programban, amelyre szerinte rendelkezésre áll a fedezet a költségvetésben.

Két újabb 1956 utáni koncepciós perben mondta ki az ítéletek semmisségét a Kúria. A Legfőbb Ügyészség képviselője elmondta: a semmisségi igazolások kiadásának célja, hogy az utókor valóban úgy tekintsen ezekre az ítéletekre, mintha meg sem hozták volna azokat.

Meghalt Stadler József - erősítette meg a vállalkozó ügyvédje. Az akasztói üzletember 66 éves volt. Stadler József 1998-ban több milliárdos adócsalás miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, melyet 2003-ban 4,5 évre enyhítettek. 2011-ben újabb bűncselekményekért négy év tíz hónap börtönre ítélték. Szabadulása után hat hónappal hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála.

Zimbabwéban lemondott Robert Mugabe elnök. A 93 éves politikustól várhatóan Emmerson Mnangagwa alelnök veszi át az afrikai ország irányítását. Az alelnök menesztése váltotta ki a múlt heti katonai hatalomátvételt Zimbabwéban. Robert Mugabe lemondását követően többezres tömeg kezdett ünnepelni a haharei törvényhozás épületénél.

Oroszországban elismerték, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe az Urál déli része fölött szeptember végén. Az orosz meteorológiai szolgálat közölte, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben. Az érintett térségben van a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×