eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Túl sok lőszert tároltak a levegőbe repült üzemben

Öt embert továbbra is keresnek a nyitranováki lőszerraktár törmelékei között. Az esetnek három halálos áldozata van, és egyre valószínűbb, hogy a detonáció emberi mulasztás miatt következett be.

A szlovák országos rendőrfőkapitány, Ján Packa szerint végleg kizárható, hogy terrortámadás okozta a pénteki nyitranováki robbanássorozatot. Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyosra vehető, hogy a gyár területén csak alkalmazottak tartózkodtak a katasztrófa idején.

Robert Fico szlovák kormányfő elmondta: a hírszerzési szervek is folyamatosan igazolják, hogy nem terrorcselekmény miatt következett be a három detonáció.

Egyre valószínűbb, hogy az okok között az emberi mulasztás szerepel az első helyen, legalább is erre utalnak Frantisek Kasicky védelmi miniszter szavai. A válságstáb vezetője burkoltan arra utalt, hogy az eddigi vizsgálatok szerint nyilvánvaló: a védelmi tárca fennhatósága alá tartozó katonai javító vállat vezetői nem álltak feladatuk magaslatán.

Több forrás szerint a lőszerraktárban a megengedettnél jóval több lőszert tároltak, ezzel magyarázható a példátlan erejű robbanás is, amely a földdel tette egyenlővé több épületet.

Hivatalosan egyelőre három halálos áldozata van a balesetnek, öt embert még keresnek. Bár teljességgel még mindig nem zárható ki, hogy a közeli erdőkbe menekültek, az illetékesek szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy közülük bárki is túlélte volna a szerencsétlenséget.

Frantisek Kasicky védelmi miniszter időközben felajánlotta lemondását, ám Robert Fico kormányfő támogatásáról biztosította védelmi tárca vezetőjét és közölte: nem fogja javasolni az államfőnek a miniszter távozását.

A baleset okainak vizsgálat folytatódik, a katonai objektumot teljesen elzárták a külvilágtól, egyelőre nem tudni mi lesz a részben elpusztult javító vállalat további sorsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×