eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb sztrájk lesz vasárnap

Vasárnap ismételten munkabeszüntetéssel folytatódik a sztrájk a Bosch-konszern miskolci üzemében, mivel eredménytelen volt a csütörtöki tárgyalás a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. cégvezetése és a munkavállalói érdekképviselet között - közölte az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától és megkérdőjelezte az eddigi tiltakozás sikerét, noha abban saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint négyötöde vett részt.

A szakszervezet közölte: a csütörtöki tárgyaláson jelezték, hogy elégedetlenek az egyoldalúan végrehajtott béremeléssel, de készek a sztrájkköveteléstől elmozdulni, amennyiben a munkáltató hajlandó az együttműködésre. A gyár vezetése ettől elzárkózott és közölte, hogy a Bosch épp a nagyon alacsony alapbérek miatt választotta Miskolcot - írták.

Az MTI kérdésére Janik Tamás, az ÉTMOSz elnöke közölte, hogy a vasárnapi munkabeszüntetés idejéről még nem döntöttek. A gyár dolgozói folyamatosan, így vasárnap is dolgoznak - tette hozzá.

A Bosch-konszern egyik miskolci gyárában hétfőn bérkövetelés miatt két tartott két órás munkabeszüntető sztrájkot tartott az ÉTMOSz. Az akció után közölték: továbbra is követelik decemberben kezdődött és a munkáltató által egyoldalúan lezárt bértárgyalás folytatását.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója hétfőn elmondta, hogy a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetet és a törvényi előírásokat figyelembe véve emeli a fizetéseket. Hozzátette: a magyarországi telephelyeken dolgozók bére átlagosan csaknem 10 százalékkal nőtt, az emelés mértékét az egyéni teljesítmény és az egyes vállalatok eredménye is befolyásolja.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×