belföld

Bajnai: A kisebbségek ügye szent és sérthetetlen

2009. szeptember 3., csütörtök 17:24     InfoRádió
Nagyon káros az, amikor egyes szélsőséges szlovák politikusok megélhetési nacionalizmust folytatnak - nyilatkozta az InfoRádiónak a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint északi szomszédunk valós belpolitikai gondjait akarja elfedni a kisebbségi ügyekkel. A kormányfő azt mondta: ezeknek a kérdéseknek vissza kellene térni a kétoldalú kapcsolatok érinthetetlen, szent dolgai közé. Bajnai Gordon a Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Robert Fico szlovák miniszterelnökkel.
 

1

Az lenne jó, ha a szlovákiai magyar kisebbség ügyét és a két ország viszonyát ki lehetne emelni a szlovák belpolitika viszonyai közül - mondta az InfoRádiónak Bajnai Gordon. A kormányfő szerint Szlovákia polgárai abban érdekeltek, hogy Magyarországgal jó viszonyt tartsanak fent.

Nagyon káros, amikor egyes, megélhetési nacionalizmust folytató szélsőséges szlovák politikusok a kisebbségi ügyét használják arra, hogy elfedjenek valós problémákat - hangsúlyozta.

Előnyös lenne, ha a belpolitika, a hatalmi motivációk kikerülnének a kétoldalú kapcsolatokból, és a kisebbségek ügye visszatérne a kapcsolatok érinthetetlen, szent dolgai közé - emelte ki a miniszterelnök. Bajnai Gordon közölte: mindent meg kell tenni a kapcsolatok normalizálásért, de folyamatosan ki kell állni az elveink és értékeink mellett.

A kormányfő hozzátette: az EU-ban létező erkölcsi normákat szeretné érvényesíteni és számon kérni az országon belül és az együttműködő partnerállamokban is.

Bajnai Gordon megjegyezte azt is, fontos, hogy ebben a kérdésben lényegében egység van szokásos belpolitikai hangnemhez képest, és mindenki felvállalja a magyar kisebbség ügyét.
Hanganyag: Németh Zoltán

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2015.03.29. Vasárnap, 18:00
2015.03.29. Vasárnap, 18:00
Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
OKOSRÁDIÓ
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz