eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Milánó, 2018. március 5.Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)
Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO

Így lehet koalíció az Öt Csillag Mozgalommal

Olaszország a kormányváltás nyomán is az EU tagja marad, de irányváltásra van szükség egyebek között az európai migrációs politikában, mivel Itália nem válhat menekülttáborrá - jelentette ki Matteo Salvini a Liga és a parlamenti választásokon győztes olasz jobbközép koalíció vezetője szerdán Rómában a külföldi újságírók előtt.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a március 4-i választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép vezetőjeként a kormányfői székbe készül. Hozzátette, egyedül a választásokon vesztes balközép Demokrata Párttal (PD) nem akar együtt kormányozni. "Minden más elképzelhető" - jelentette ki arra utalva, hogy nem zárja ki a legerősebb párt Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való koalíciót. Hangsúlyozta azonban, hogy ebben az esetben nem a Liga, hanem az egész jobbközép koalíció - az ehhez tartozó Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI) - lépne kormányzási szövetségre az M5S mozgalommal.

Matteo Salvini hangsúlyozta, ha a Liga és a jobbközép kerül kormányra, Olaszország az EU tagja marad, de "alapvető dolgokban irányt kell változtatni, például az európai migrációs politikában, mivel Olaszország nem válhat menekülttáborrá".

Salvini bejelentette, hogy megkezdi az egyeztetést a parlamentbe bejutott olasz pártokkal a felső- és alsóház elnökeinek kinevezéséről. Elsőként Luigi di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével veszi fel a kapcsolatot.

A tíz nappal ezelőtti választásokkal megszületett új római parlament március 24-én kezdi meg munkáját. Március 27. körül várható a felső- és alsóház elnökének megválasztása, amelyeket a két győztes, a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és a legtöbb szavazatot szerzett párt között kellene megosztani.

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott, az olaszországi kormányalakítás gyorsabb lesz a németnél.

Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke, a FI politikusa elutasította a Liga-M5S kormány lehetőségét hangsúlyozva, hogy ez a jobbközép szövetségre szavazó olaszok elárulása lenne. Silvio Berlusconi a FI elnöke a választási kampányban többször kijelentette, hogy az M5S megállítására tért vissza a politikai színtérre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×