eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Strasbourg, 2018. március 13.Martin Selmayr, az Európai Bizottság új, német főtitkára az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2018. március 13-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Ma eldől Juncker és jelöltje sorsa

Sajtóértesülések szerint akár az Európai Bizottság elnöke lemondását is okozhatja, ha az Európai Parlament plenáris ülésén ma leszavazzák Jean-Claude Juncker jelöltjét a testület főtitkári posztjára.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága hétfőn este 22:3 arányban úgy döntött, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke indítsa újra a testület főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot.

Az EurActive című brüsszeli lap szerint az Európai Parlamentnek nem tetszik az, hogy Jean-Claude Juncker idén februárban megkérdőjelezhető módon, nem transzparens úton, hanem belső döntéssel eddigi kabinetfőnökét, Martin Selmayrt jelölte a Bizottság legmagasabb rangú civil munkavállalói posztjára, főtitkárnak, miután az eddig főttikár nyugdíjba vonult. Brüsszeli források szerint Martin Selmayr megítélése ellentmondásos Brüsszelben, mert a Európai Bizottság elnökéhez rajra keresztül vezet az út és ezt sokak szerint olykor megkérdőjelezhető módon használta fel saját érdekérvényesítésére is.

A brüsszeli lap úgy látja, hogy ez a jelölés kavarta eddig a legtöbb indulatot az EU történetében és a mostanra kialakult helyzet veszélyesebb, mint amikor a Santers-Bizottság 1999 végén lemondott amiatt, mert egyik uniós biztosa korrupciós ügybe keveredett, ezért az elnök is lemondott.

Amióta Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy Martin Selmayrt jelöli a posztra, komoly vitákat generált az ügy. A Bizottság azóta igyekezett alátámasztani, hogy Martin Selmayr jelölése hogyan történt, de az EP-nek az a legfőbb baja, hogy nem volt a poszt meghirdetve nyilvánosan és az ilyen, benfenntes döntésekkel történő jelölések aláássák az intézményekbe vetett bizalmat.

Az új főtitkárról ma délután lesz az Európai Parlamentben a plenáris szavazás és arra az esetre, ha megakadályoznák Martin Selmayr kinevezését, Jean-Claude Juncker már korábban kilátásba helyezte a lemondását. De az is lehet, hogy a konfliktus feloldásaként még előtte Martin Selmayr mond le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×