eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Veszélyes új drog jelent meg Budapesten

Új, Kréta nevű drog jelent meg Józsefvárosban, amely feltételezett terjesztőjét már elkapta a rendőrség - számolt be a Zsaru Magazin. A szerről Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház főorvosa beszélt.

Zacher Gábor az InfoRádiónak elmondta, hogy a Kréta egy fantázianév, viszont a vegyészeti vizsgálat hiányában még nem tudja megmondani, hogy pontosan milyen szerről lehet szó. A dizájnerdrogok világára egyébként az jellemző, hogy fantázianevet ragasztanak egy-egy szerre: Zene, Kristály, Zenta, Mp3, Mp4, vagy most a Kréta.

A toxikológus kifejtette, hogy az aki megkapja egy dílertől az anyagot, nem fogja bevizsgáltatni, hanem elhiszi, amit mondanak neki, valójában azt se tudja, hogy milyen és mennyi hatóanyagot tartalmaz.

"Sőt az is elképzelhető, hogy ez nem egy, hanem több szer kombinációja. Tehát kettő szer is lehet ebben a Kréta fantázianevű valamiben,

az igazság majd akkor fog kiderülni, hogyha meglesz a vegyészeti vizsgálat eredménye" - tette hozzá.

A szerek hatása az adagtól is függ.

"Lehet, hogyha valaki bevesz egy tized milligrammot, akkor alig lesz annak a szernek hatása, de ha ennek az adagnak beveszi a tíz-hússzorosát, akkor akár bele is halhat"

- summázta Zacher Gábor.

A Zsaru magazin szerint a rendőrök még március közepén jutottak olyan információhoz, hogy egy új típusú drog jelent meg: feltételezik, hogy egy amfetamint is tartalmazó anyagot összekevertek valamilyen dizájnerdroggal. "A két anyag kölcsönhatásából egy ütős drog született, ami emiatt nagyon veszélyes, minél előbb el szeretnék tüntetni az utcáról" - írták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×