eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Párizs, 2017. augusztus 4.Naszer al-Khelaifiki katari üzletember, a Paris Saint-Germain francia labdarúgóklub elnök-vezérigazgatója (b) és a csapathoz újonnan átigazolt Neymar brazil labdarúgó fotózáson vesz részt a párizsi Parc des Princes stadionban 2017. augusztus 4-én. Neymar lett a futballtörténelem legdrágább játékosa, miután a Paris Saint-Germain 222 millió euróért (67,4 milliárd forintért)  megvásárolta a spanyol Barcelonától. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Nyitókép: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dénes Ferenc: nagyon sokba kerül a kluboknak a világbajnokság

A világbajnokság kevésbé emeli a futballisták árát, viszont a kluboknak nagy veszteséget okozhat - mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

"Amit a világbajnokságon látunk, az csak a kirakat, a mélyben történnek a dolgok" - mondta
Dénes Ferenc, és példaként a Neymar-Real Madrid-kapcsolatot említette, amelyre nincs nagy ráhatása annak, hogy a brazil csatár hogyan játszik a vb-meccseken, legfeljebb erősíteni tudná a tárgyalási pozícióit, ha brillírozna, de a tárgyalások a vb-től függetlenül már réges-régen folynak.

"Az érdekesebb a középmezőny, azok a játékosok, akikről eddig azt tudta a futballvilág, hogy jó, de nem topjátékosok. Ők tényleg meg tudják mutatni magukat, és egy jó mérkőzéssel vagy jó sorozattal jelentősen növelni tudják az értéküket" - mondta a sportközgazdász, és megemlítette, mennek fel az árak, és már elképesztő összegeket hallani. Neymar kapcsán már 300 millió eurós árat emlegetnek.

"Még ha pletyka is, ez a nagyságrend sokat mutat. Egyrészt a futballüzlet tényleg robog, mint a gyorsvonat, másrészt elgondolkodtatja a szurkolót, hogy merre is tart ez a világ"

- mondta Dénes Ferenc.

Gondban a klubok

A világbajnokság a futballistákra vagyonokat költő kluboknak éppen a legnagyobb teher. Egyrészt jelentősen leszűkül a felkészülési időszak, hiszen a legjobbak a vb-n futballoznak, aztán szinte rögtön kezdődnek a nemzeti bajnokságok. Dénes Ferenc szerint ezzel két probléma is van. Az egyik, a kisebb, hogy a vb-résztvevő játékosokat "újra össze kell rakni".

"A felkészülés mindig gondot okoz, még akkor is, ha ennek már van kialakult technológiája, hiszen kétévente a meghatározó játékosok, a világsztárok beleesnek ebbe, mert vagy világbajnokság van, vagy kontinenstorna" - mondta a szakértő, de szerint a másik, nagyobb probléma már kereskedelmi jellegű. A nagy kluboknak a nyár komoly bevételtermelő időszaka is, például a Manchester United az idén is Észak-Amerikába látogat, ahol szeretnék látni a legnagyobb sztárokat is. Erre azonban így esély sincs. Ez pedig önmagában

veszteséget okoz, hiszen így kevesebbet fizetnek a vendéglátók a bemutató mérkőzésekért.

"A világsztárokkal teli csapat jobban menedzselhető a televízióban, a hirdetők előtt, jobban építhető a brand, ennek elmaradása is kimutatható üzleti veszteséget jelent" - mondta Dénes Ferenc.

A sportközgazdász arról is beszélt, hogy a vb miatt a sztárigazolások nem érkezik még meg a felkészülésre, ha nem annyira ismert az új játékos, akkor nem tud összeszokni a csapat gerincét alkotó játékosokkal, akik akkor még pihennek.

"Többször panaszkodtak az edzők, hogy ez a típusú kiesés az igazi gond, nem tudják a csapatot csak októberre összerakni, elvesztenek két hónapot. Az a kérdés, melyik csapat tudja ezt jobban menedzselni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×