eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Szem nem marad szárazon - praktikák szemszárazság ellen

Húszpercenként, húsz másodpercre legalább 20 méter távolba nézni - ez a három húszas szabály segíthet megelőzni a szemszárazság kialakulását a számítógépes munkavégzésnél.

A szemszárazság nagyon komoly probléma, Magyarországon minden harmadik embert érinthet, és a kor előrehaladtával, különösen a 45-50 év feletti nőknél, még gyakoribb - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese.

"Manapság a számítógépek, tabletek, mobiltelefonok használata mellett elég gyakran fordul elő fiatalok esetében is"

- tette hozzá.

Tünetek és megelőzés

A tünetek a következők:

  • szúrós szem
  • szemfáradtság
  • vörösödés
  • fényérzékenység

Németh János szerint megfelelő módszerekkel megelőzhető a szemszárazság: ilyen a huzat elkerülése, vagy a számítógépes munka közbeni szünet. Ha ezeknek ellenére is mutatkoznak a tünetek, akkor érdemes szemészhez fordulni, aki megfelelő műkönnyet tud rendelni.

"A száraz szem azért is kialakulhat, mert a könnyösszetétel már nem megfelelő.

A műkönnycseppek recept nélkül kaphatók, és létezik olyan műkönny is, ami vérösszehúzó hatóanyagot tartalmaz, amely elhalványítja a szem vörösségét. Ezt viszont tartósan nem szabad használni, mert a csepp nélkül mindig vörös marad az illető szeme" - magyarázta a szakember.

Törvény szabályozza a szem pihentetését

Németh János elmondta, hogy a törvény szerint minden négy óránál tovább a monitor előtt dolgozó embernek óránként 5-10 perc szünetet kell tartania.

Ezenkívül az is nagyon fontos, hogy 20 percenként egy 20 másodperces szünetet tartsunk, amikor legalább 20 méterre eltekintünk. Ennek az is az előnye, hogy ilyenkor gyakrabban pislogunk, és ha távolra nézünk, ellazul az a rendszer, amely a közelre nézést biztosítja, így dupla haszna van - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×