eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tokió, 2018. július 23.Szökút vizében játszó gyermekek egy tokiói parkban 2018. július 23-án, amikor a levegő hőmérséklete elérte a 39,6 Celsius-fokot a japán fővárosban. A Tokiótól északra fekvő Kumagajában 41,1 fokot mértek, ami az időjárási megfigyelések írásos rögzítése óta a legmagasabb hőmérséklet Japánban. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Újabb áldozatokat követelt a hőség Japánban

Nyolcvanan vesztették életüket, és mintegy 35 ezren kerültek kórházba a hőség miatt Japánban az elmúlt három hétben a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Csak az elmúlt héten 65-en estek áldozatul a hőségnek, amely helyenként még árnyékban is meghaladta a 35 Celsius fokot - közölte a katasztrófavédelem. Az azt megelőző két hétben 15-en haltak meg.

A tokiói tűzoltóság előzetes adatai szerint

csak hétfőn rekordszámú, 371 embert vittek kórházba a fővárosban és környékén a hőség miatt.

Az áldozatok többsége idős ember volt, de a gyerekeket sem kímélte a szélsőséges időjárás. Egy hatéves fiú hőgutát kapott, miután a kinti játékot követően beült a klíma nélküli osztályterembe.

"Azonnali lépéseket kell tennünk a gyermekek védelme érdekében" - mondta Szuga Josihide japán kormányszóvivő kedd reggeli sajtótájékoztatóján.

A kabinet azt tervezi, hogy jövő nyártól állami támogatást nyújt a klímaberendezést vásárló oktatási intézményeknek. 2017. április 1-jei adatok szerint az állami iskolák osztálytermeinek kevesebb mint fele volt felszerelve ilyen eszközökkel.

A kormányszóvivő elmondta:

a hőség miatt fontolgatják a nyári szünet meghosszabbítását.

Több térségben példátlan a forróság - hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtótájékoztatóján Takekava Motoaki, a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. "Természeti katasztrófáról beszélhetünk" - tette hozzá.

A napokban Japán-szerte melegrekordok dőltek: a fővárostól északra található Kumagajában hétfőn 41,1 Celsius fokot mértek, ami országos rekord. Tokióban is 40 Celsius fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amire korábban eddig nem volt példa.

A japán meteorológiai szolgálat szerint augusztus elejéig folytatódhat a rendkívüli hőség, és mindössze rövidebb időre köszönthet be enyhülés. A katasztrófavédelem felszólította a lakosokat, hogy használják a klímát, igyanak sok vizet és rendszeresen tartsanak szünetet munka közben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×