eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Báv zrt

Mutatjuk Magyarország legdrágább ékszereit

A BÁV májusi árverésén 14 év után dőlt meg a magyar ékszereladási rekord amikor egy nagyméretű briliánssokkal ékített nyakék, és egy szolitergyűrű egyenként több mint 15 millió forintos vételárat ért el. Ebből az alkalomból állították össze a BÁV szakértői a hazai aukciókon legdrágábban értékesített ékszerek toplistáját, amelyből számos érdekesség derül ki a magyar luxusékszerek piacáról.

A cég szerint az aukciós ékszerek értékesítésében további jelentős áremelkedés és leütési rekordok várhatóak, amiben jelentős szerepe van annak, hogy idén áprilistól a BÁV mintegy egymilliárd forintot fektet műtárgyakba.

A lista egyik érdekessége, hogy az egymillió forint feletti ékszer és óra vételárat először csak 1998-ban sikerült hazai aukción elérni,

amikor egy egyenként 1,7 karátos brillekkel ékített fülbevalóért éppen 1,7 millió forintot fizettek. Ugyanebben az évben az órák is átlépték ezt a bűvös határt, ugyanis egy Patek Philippe arany zsebóra 1,15 millió forintért kelt el. Ez a két leütés már sejteti, hogy a rekordereket a befektetési szempontból is igen keresett nagy karátszámú brilles ékszerek és a luxusórák között találjuk.

Az igazán értékes darabok felbukkanására a 2000-es évekig kellett várni, bár még ekkor is az 1-2 karátos brillek voltak túlsúlyban, amelyek jellemzően 1 millió forint körüli árat értek el. Az ennél magasabb karátszámú brillek nagyon ritkák voltak, így nem csoda, hogy

2002-ben hatalmas feltűnést keltett egy máig egyedülálló, 8,30 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű. A különleges ékszer 3,3 millió forintos kikiáltási árról indult,

hogy aztán elérje az akkoriban szenzációsnak számító 6,9 millió forintos eladási árat. Ilyen magas karátszámú brill azóta sem került hazánkban aukcióra az elmúlt 16 évben, ezt követően egy 5 karátos szolitergyűrű volt a legnagyobb karátszámú ékszer. Az ár hiába keltett szenzációt, a nemzetközi piachoz mérve erősen nyomott volt. Összehasonlításképpen Jennifer Lopez 8,5 karátos, nagyon ritka kék gyémánttal ékített gyűrűjét, amelyet Marc Anthony-tól kapott, 4 millió dollárra (1,12 milliárd forint) becsülték 2004-ben.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×