eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay.com

A nagy kérdés: a genomszerkesztésre is érvényes-e a GMO-tilalom?

Versenyhátrányba kerülhet az Európai Unió, ha egy kalap alá veszi a génmódosítást és a genomszerkesztést - derült ki az MTA konferenciáján.

A genomszerkesztés alkalmazásának lehetőségeiről és az európai szabályozásról háromnapos nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémia, amelyen 20 országból 130 szakember vett részt.

A GMO, tehát a génmódosítás technikája nagyban különbözik a genomszerkesztéstől – magyarázta Sági László, az MTA Mezőgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, a konferencia szervezője.

"Míg a genetikai módosítás esetében a bevitt gén helyének beépülése nem volt pontosan meghatározható, véletlenszerű volt, addig

a genomszerkesztés esetében a beépítés a létező legnagyobb pontossággal, bázispárszintjén meghatározható, előre programozható, hogy hol történjék a beépülés"

- tette hozzá Sági László.

A másik lényeges különbség, hogy a genetikai módosítás esetében a gén beépülése a véletlenszerűség mellett nyomokat hagy a genomban, tehát változást idéz elő, míg

a genomszerkesztés esetében nyomtalanul történik a változás, tehát semmilyen más idegen gén vagy DNS beépülése kizárható.

Az Európai Unió bíróságának döntése alapján a GMO-termékek közé sorolta a genomszerkesztett eljárással készült termékeket is. A két technológia azonban nem összevethető – mondta Sági László.

Az MTA Mezőgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa kiemelte, a bíróság nem egy tudományos testület, és azért vonták szabályozás alá az így előállított termékeket, mert még nincsenek adatok a biztonságukról, hiszen annyira új eljárások.

Magyar álláspont

Magyarországon alkotmányosan rögzített a génmódosított termékek mezőgazdasági előállításának tilalma.

Az, hogy a genomszerkesztésre is vonatkozik-e, azt a tagországoknak a bírósági döntés értelmezésével egy külön szabályozásban kell majd rögzíteniük - emelte ki Sági László.

"A tudományos társadalom véleménye elég egyöntetű, az Akadémia adott ki ez ügyben állásfoglalást is, amelyben

a genomszerkesztést egy előremutató, Magyarország számára is hasznos technológiának ítélte meg.

Az Agrárminisztérium illetékes hatósága még nem adott konkrét állásfoglalást. Elképzelhető, hogy a génmódosított termékekkel egy kalap alá fogják venni az így előállítottakat is" - tette hozzá.

Kockázatmentes génszerkesztés

Ha az Európai Unió vagy Magyarország elfogadja ezt a gyakorlatot, akkor további hátrányba kerül a versenytársakkal szemben - szögezte le Sági László.

"Mind a gyógyszeriparban, mind az élelmiszeriparban már most forradalom zajlik. Ezért nagyon sokan tartanak attól, hogy

Európa ezzel a döntéssel a már meglévő versenyhátrányt csak tovább fogja fokozni, az előállító cégek tömegesen fognak kivonulni az európai piacról"

- közölte a konferencia szervezője.

Sági László elmondta, hogy a génszerkesztés teljesen kockázatmentes, az ezzel a módszerrel előállított szervezetek a természetben létező szervezetek másolatai, azokat utánozzák. Az Európai Unió az elmúlt tíz évben a nem genomszerkesztett, hanem a genetikailag módosított szervezetekre több tíz millió eurós projekteket indított, hogy ezeknek a biztonságát megvizsgálják.

A következtetés az volt, hogy az így előállított szervezetek nem jelentenek semmivel sem nagyobb kockázatot, mint egy hagyományos úton előállított új fajta.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×