eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére.
Nyitókép: Földi Imre

Elvesztette a bankbiztonságban betöltött vezető szerepét Magyarország

Visszacsúszott Magyarország a bankbiztonsági ranglistán. Az európai országok közül hazánk 5 évvel ezelőtt a legbiztonságosabb bankkártyás rendszerrel rendelkezett, ma azonban már csak az ötödik helyen szerepelünk.

A kártyás tranzakciók értékére jutó csalások aránya 70 százalékkal emelkedett – írja a Portfolio az EKB friss tanulmányára hivatkozva. A portál hozzáteszi: pánikra semmi ok, hiszen nagyon alacsony bázisról indulunk, és még így is nagyon jó pozícióban vagyunk.

Az egységes euróövezetben (SEPA) kibocsátott bankkártyákkal történt csaló tranzakciók értéke 2016-ban 1,8 milliárd eurót tett ki, vagyis 2015-höz képest 0,4 százalékkal csökkent, vagyis a fizetések 41 ezreléke volt csaló tranzakció 2016-ban. A csalások mintegy 73 százaléka a "card not present" (CNP) típusba tartozott érték szerint, vagyis a csaláshoz a fizikai kártyát nem használták fel, csak a bankkártya adatait. A csaló tranzakciók 19 százaléka POS-terminálos vásárlás volt, 8 százalékuk pedig ATM-en keresztül zajlott.

A kártya jelenléte nélküli (CNP) csalások tehát 1,32 milliárd eurót tettek ki 2016-ban, ez volt az egyetlen olyan kategória, ahol a visszaélések értéke nőtt (2,1%-kal). Kártyapiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint a csalók egyértelműen a kártya jelenléte nélküli csalások felé mozdultak el az utóbbi években.

A tranzakciók értékére vetített csalások arányát tekintve – mely a bankkártyás csalások mértékét legjobban leíró arányszám –, 5 évvel ezelőtt még Magyarország vezetett Európában, most azonban már az ötödik, amely még mindig előkelő helynek minősül. Románia, Görögország, Litvánia és Lengyelország előzte meg hazánkat.

Az 5 évvel ezelőtti állapothoz képest itthon durván 70 százalékkal nőtt a csalások aránya,

ami a negyedik legnagyobb arányú növekedés egész Európában.

Magyarországon a kártyás csalások 74 százaléka a plasztik jelenléte nélkül zajlik, 22 százalék volt a POS-terminálos visszaélések aránya, 4 százalék az ATM-eké.

A kártyás csalások alacsony aránya a gazdasági portál szerint annak is köszönhető, hogy a kisebb kártyás forgalmú országok kevésbé nyereséges és csábító célpontok a csalók számára. Azért nőhetett mégis ez a szám, mivel a forgalom gyors ütemben bővül az utóbbi években, így

egyre vonzóbb lesz magyar kártyákkal visszaélni.
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×