eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

2018 a korai borokról szól majd

A hosszú, forró nyár végén már szinte minden szőlőt leszedtek a tőkékről, az aszúsodásban "érdekelt" fajtáknak viszont nedvességre volna szüksége ilyenkor. Badacsony és Eger pezseg, a Mátraalján szenvednek. Van, aki már a tavaszi munkákat végzi. Az InfoRádió körképe.

Nem feltétlenül örülnek a borászok a hosszan tartó, száraz, meleg ősznek.

Eger

Az egri tőkéken lévő szőlőnek jót tesz a meleg ősz, de idén már kevés van, mert a forró nyár végén már megtörtént a szüret. Ifjabb Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok szőlész-borásza az InfoRádiónak elmondta,

egy normális évjáratban ilyenkor még bőven szüretelnek.

"Ebben az időszakban hosszabban kint tudjuk hagyni azokat a szőlőfajtákat, amelyek későbbi érésűek. Ilyenkor még jó hatása lehet az időjárásnak a cukrosodásra, és az aromaképződésben is fontos szerepe lehet annak, hogy napközben jó idő van, éjszakára viszont lehűl" - fogalmazott.

Idén azonban ennek az időjárásnak sok pozitívumát nem látják, hiszen a hosszúra nyúlt, forró nyár után nincs már kint szőlő. A szőlészekre váró talajmunkáknak persze kedvez az őszbe nyúlt nyár, és neki lehet kezdeni a tavaszi tevékenységeknek is.

Badacsony

Már Badacsonyban sincs sok szőlő a tőkéken. A korai szüretelésű fajtákból nagyon jó bor készülhet, a későiekből jó, de nem kiemelkedő. Badacsonyból Laposa Zsófia borász örül az időjárásnak, meg is indokolta, hogy miért.

"Rengeteg borturistánk van, ilyenkor ősszel nagyon zsizseg és mozog a borvidék, ez az, ami izgalmassá teszi ezt az időszakot"

- fogalmazott az InfoRádiónak Laposa.

Szekszárd

A szekszárdi Heimann Pincészetben ezen a héten fejezték be a szüretet. Heimann Zoltán borász elmondta, nekik kedvez a meleg, de vannak borvidékek, ahol a szárazság nem kifizetődő.

"A napokban beszéltem Szőke Mátyással, ő panaszkodott a nagy szárazságra a Mátraalján"

- gondolkodott hangosan Heimann Zoltán, aki szerint ez az év pont arról szól, hogy lehet hosszan is érlelni, "persze nem tudom, hogy megy az aszúsodás Tokajban, amihez viszont reggelenként egy kis nedvesség kéne" - tette hozzá.

A forró nyárnak és a meleg ősznek eközben nagyon sok növény egyértelműen nem örül. Megsínylik az őszi kalászosok, de nem kedveli a repce sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×