eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay.com

Óráról órára változik a vadludak száma

Rekordszámú ludat várnak szombaton a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A látványosság mellett egész nap tudományos előadások, játszóház és állatsimogató várja a látogatókat.

Ha északon befagynak a tavak és egyre fagyosabb az idő a ludak délre húznak, így óráról órára változhat a tatai tóvidéken tanyázó példányok száma – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A szakértő kiemelte: néhány hete rekordnak számító 65 ezer lúd gyűlt össze, egy hétre rá pedig alig több mint 50 ezer példány maradt.

Orbán Zoltán hozzátette, hajnalban és sötétedéskor van a legtöbb madár a tavon, de déli órákban is csapatostól térnek vissza inni a tóra. A Tatai Vadlúd Sokadalomra várt 20 ezer látogató nem zavarja a madarakat, ettől függetlenül az autók reflektorfényét nem szabad az éjszakázó állatok felé irányítani és bolygatni sem szabad a tavon pihenő madarakat. Mint mondta: ”több 10 ezer liba már évek óta ismer minket”.

Sokan jönnek külföldről és az ország távoli pontjairól ilyenkor Tatára, Orbán Zoltán mint az események házigazdája elmondta,

a nemzeti parkok és természetvédelmi szervezetek számos programmal várják a látogatókat.

Három nagy rendezvénysátrat állítanak fel: számos program, játék várja a gyerekeket, de lesznek kézművestermékek is. A természetvédelem világviszonylatban is elismert tudósai tartanak előadásokat.

Aki nem tud ellátogatni a hétvégi Tatai Vadlúd Sokadalomra, az az esemény honlapján élő közvetítésben követheti a programokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×