eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem alszik ki a tűz, amelyen 115 millió kacsát sütöttek meg

Noha az egész környékét lerombolják, égve tartják a kínai főváros második legrégebbi, pekingi kacsát kínáló éttermének tüzét, amely már 143 éve nem aludt ki, és több mint 115 millió szárnyast sütöttek meg felette.

A Tienanmen tértől délre található Sült Kacsa Étteremben ezen a héten tartották meg a lángőrzési ünnepséget, amelynek apropója, hogy az 1864-ben alapított étteremben a felújítás alatt is folyamatosan lobogjon a tűz, amely 143 éve nem aludt ki.

Az étterem gyümölcsfával táplált tüze fölött ezalatt egészen pontosan 115.330.259 kacsát sütöttek meg, ám kedd estétől hat hónapon át nem kerül új adag a vendégek asztalára, az október 1-jei újranyitásig.

Mostanra ez az étterem maradt az egyik utolsó épület az utcában, amelyet még nem takartak el az állványzatok, amelyek a kínai főváros szinte összes régi negyedét elborították, a viharos felújítási-újjáépítési hullám részeként.

Rengeteg régi, különböző történelmi korszakokból származó épületet rombolnak le a 2008-as olimpiára készülő Pekingben, kedden például egy négysávos út építésének kezdetét ünnepelték, amelynek kedvéért gyümölcspiacokat, éttermeket és lakóházakat tettek a földdel egyenlővé.

Az eljárás ellen sokan tiltakoznak, részben a költözésre kényszerített lakók - akiknek családja sok esetben évszázadok óta ugyanabban a házban élt -, részben városvédők, akik a régi városnegyedek pusztulása ellen emelik fel a szavukat.

Utóbbiakat az sem nyugtatja meg, hogy a tervek szerint az étterem utcáját a tervek szerint régi pekingi stílusban építik újjá, mivel a kiköltöztetett emberek soha nem térnek vissza, helyüket új, tehetős lakók veszik át, és ahogy az egyik városvédő fogalmazott: "egy régi kerületet nem lehet betonból és acélból felépíteni".

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×