eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Vannak más lehetőségek a "klasszikus" ünnepi halak helyett

Az éves fogyasztás harmadát-negyedét tárazták be halból a hazai termelők az ünnepekre készülve - mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc.

Hálálkodnak az égieknek a halászok, hogy a hideg nem akadályozta őket a munkában; minden halgazdaság betárolta már a halát, sok haltétel már feldolgozóban van karácsony előtt - tudta meg az InfoRádió Lévai Ferenctől, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjétől.

"Mondhatom, hogy a jó közepes mennyiség mellett kiváló a minőség idén"

- jelentette ki. Ez elsősorban a hosszú nyárnak köszönhető, illetve a sok tápláléknak, amit ez idő alatt a halak el tudtak fogyasztani. Igaz, hogy a takarmányárak felmentek, de planktonokból is több volt a jó időben, ezért takarékosabban lehetett etetni.

Mint beszámolt róla, rengeteg európai és afrikai harcsa van a piacokon (a mennyiség 20 százaléka), lehet vásárolni a klasszikus pontyokat is (75 százalék), amik mellett ott vannak a növényevő kárászok, busák is, amire külön felhívja a figyelmet:

"Mindenféle halétel elkészíthető a busából is, ami a pontyból"

- hangsúlyozta Lévai Ferenc.

Elmondása szerint

3000-3500 tonna hal mindenképpen készleten van, ez az éves halfogyasztás harmada-negyede.

A szakember úgy látja, hogy a magyarok körében még mindig ünnepnek számít a halfogyasztás - ezért is keresik ilyenkor a drágább halakat -, de a halászok azt szeretnék, ha nem csak ilyenkor kerülne az asztalra hal, hanem mondjuk "minden pénteken".

Lévai Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy

a hal Magyarországon "kiváló élelmiszer-biztonsággal rendelkezik".

Halat egyébként már hetek óta érdemes venni, fagyasztóban hosszú heteket kibír. Az árakat tekinve a busa a leginkább nyerő, de a ponty sem drága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×