eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lavinaveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Tovább romolhat a helyzet Ausztriában az erős havazás miatt

A folyamatos havazás miatt hirtelen emelkedhet meg a lavinaveszély, van, ahol már a legmagasabb, ötös fokozat van érvényben. Figyelmeztették a síelőket és a helyieket is.

Egyre fenyegetőbb az időjárási helyzet az ausztriai Alpokban. Egyre nagyobb a lavinaveszély, a veszélyes helyek száma és kiterjedése egyre nő - közölte az osztrák lavinaelőrejelző-központ.

A sűrű hóesés miatt spontán, száraz lavinák kialakulása is fenyeget.

Stájerország egyes részein kedd este óta a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben, mivel további egy méter hó várható a következő napokban. A hétvége óta a tartományban három méter hó esett, a Loser-hegynél a heves szél miatt akár 10 méteres hótorlaszok is lehetnek.

Az Alpok stájerországi részeinél jelenleg körülbelül kétezer embert zárt el az erős havazás a külvilágtól, de jelenleg nincs hiány élelemből vagy gyógyszerekből.

Az "Alpok kapujánál" is romlik a helyzet

Fokozott lavinaveszély fenyeget a Salzburg környéki hegyekben is. A hatóságok az ötfokozatú skálán a négyes jelzésű riasztást léptették életbe, de a nap folyamán várhatóan a legszigorúbb figyelmeztetést is elrendelhetik. A friss havazás következtében hirtelen emelkedhet a lavinaveszély - figyelmeztettek az osztrák hatóságok.

Filzmoos, 2019. január 8.
Háztetőről lapátol le havat egy férfi az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
MTI/EPA/Christian Bruna
Háztetőről lapátol le havat egy férfi az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. A salzburgi térségben folyamatos a havazás, szerda estére mintegy 60-80 centiméter új hó várható az Észak-Alpokban, az Osterhorn-csoport és a Magas-Tauern hegyvonulatokban. (fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téli időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz, Tirolban számos vonatjáratot kellett törölni.

Tirolban csaknem 1000, Alsó-Ausztriában pedig mintegy 270 háztartás volt áram nélkül szerdán, miután az erős havazás miatt a nedves hóval borított fák ránehezedtek az elektromos vezetékekre. A hibák elhárításán hómobilokkal közlekedő szerelők dolgoznak, szoros együttműködésben a tűzoltósággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×