eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Süli János Paks 2 befejezéséről: új emberekre van szükség

Új fázishoz érkezett a Paks 2 beruházás, ezért Aszódi Attila helyett új emberre van szükség a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárság élén - közölte a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János.

"Aszódi Attila úrnak megköszöntem a munkáját, hiszen a projekt arca volt közel három évig. Azt gondolom, új fázishoz érkeztünk a létesítés folytatásához, ehhez új embereket képzeltem el, az ő kinevezésükről a napokban tájékoztatni fogom a sajtót" - fogalmazott egy atomenergia-ügyi fórumon Süli János Paks-ügyi tárca nélküli miniszter. Hozzátette: Aszódi munkájára más területen mindenképp számítanak az atomerőművi blokkok építésében.

Atom és megújuló: nem zárják ki egymást

A konferencián - amelyen az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének főigazgatója a szervezet új tanulmányát is bemutatta - elhangzott: minden lehetőséget meg kell ragadni a karbonsemlegesség elérése érdekében. William D. Magwood az elemzés megállapításai közül kiemelte, hogy a jövő igényeinek kielégítéséhez komoly beruházásokat kell végezni, ugyanakkor megférnek egymás melllett a különböző erőforrások.

"Ez a tanulmány arról szól, hogyan fér meg egymás mellett az atomenergia és a megújuló.

Nem pedig arról, hogy a két forrás egymást el akarja lehetetleníteni" - húzta alá.

Süli: méltányolják, hogy nem mondunk dátumot!

Az eseményen házigazdaként felszólalt Süli János, aki elmondta: 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt a villamosenergia-termelés, sok fogyasztási rekord mellett pedig a villamosenergia-import is példátlanul alakult.

"Nemcsak az éves felhasználás nő, hanem az import is, most 31,4 százalék, tehát a mindenkori legnagyobb behozatalra volt szükség az elmúlt évben"

- mondta Süli János. A miniszter megjegyezte, hogy az ország rövidesen eléri majd a 7000 megawattos szintet. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy majd csak a létesítési engedély beszerzése után mond pontos dátumot arról, hogy mikorra fejeződhet be Paks 2 építése.

Nem lehet felróni az eddigi csúszást - hangsúlyozta.

"Ha minket bárki sürget, a késedelemért számonkér – nem kérhet számon. Az a blokk lenne a legdrágább, amit nem tudunk megépíteni, félig készen állna és nem lenne biztonságos. Mi nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni. Méltányolják, hogy nem mondunk dátumot!"

A miniszter közölte: a kormány a Paks 2 építéséhez felvett orosz hitelmegállapodás végtörlesztésére vonatkozó dátum módosításán dolgozik. Emiatt Varga Mihály rövidesen Moszkvába utazik, de a változtatáshoz a parlament jóváhagyásra is szükség van.

Titkosítás

Az új paksi blokkok építésének szerződéseiben vannak érzékeny területek, melyeket orosz kérésére nem hoztak nyilvánosságra, de a bírósági ítéletnek megfelelően kezelik majd a helyzetet - közölte Süli János Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének az állam és a Roszatom ellen a paksi szerződések nyilvánosságáért indított perről.

Süli véleménye az, hogy a titkosítás, ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább feloldható. Értelemszerűen "vannak érzékeny területek", amikben az orosz fél kérésének és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően marad a titkosság. Jávor Benedek zöld EP-képviselőnek viszont lehetőséget ad iratbetekintésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×