eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
Az idén a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író budai otthonában 2017. november 15-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Csukás István malacfaroklevessel várta Kányádi Sándort

Az írólegenda nappalijába börtöntöltelékek építették a könyvespolcot. Mindenki előtt nyitva áll háza ajtaja.

Csukás István gyermekkönyvíró úgy véli, "gyermekként kell magunkba gyömöszölni azt az életörömöt, amivel kibírjuk a következő 80-90 évet". A Kisalföldnek nyilatkozó népszerű író - a nagy Ho-ho-horgász Süsü, Gombóc Artúr és Keménykalap megálmodója - elmondta azt is, édesapja kerékgyártó volt, sok vendégük volt, és állandóan fülelt az elhangzó történetekre.

A saját maga által épített otthonáról úgy fogalmazott, élete élménye volt, hogy saját magának épített házat.

"Valóban az otthonomnak érzem, hiszen magam raktam le a téglákat. Akkor fogadtam meg, hogy mindig nyitva lesz az ajtóm, bárki bármikor jöhet hozzánk"

- árulta el.

A tágas otthonhoz később az író egy külön étkezőt építtetett, hogy jobban tudjon hódolni egyik kedvenc szenvedélyének: szeret főzni, és piacra járni is imád, saját recepteket talál ki.

"Egyszer savanyú malacfaroklevessel vártam Kányádi Sándort, ez volt a poénom számára. Kérdezte tőlem: ti ennyire szegények vagytok? Utána vettem elő a steaket"

- említette.

Egyedüli "úri passziója" a kártyázás.

Felesége halála óta egyedül él, de gyermekei, unokái sok időt töltenek vele.

Az özveggyé válás után a garázst átalakította könyvtárrá, ő ugyanis nem vezet. Erről ezt mondta:

"Annyi könyvem volt, hogy elvittem őket egy antikváriumba, ám annyira hiányoztak, hogy később visszavásároltam őket."

A nappalijában található könyvespolcot egyébiránt a szegedi Csillag börtön rabjai készítették.

"A Szegedi Nemzeti Színházban ismertem meg a rabok művezetőjét, aki mesélt erről a lehetőségről. A lakásban két rab szerelte össze rendőrök felügyeletében a bútort. Annyira tetszett a lakóknak, hogy később mindenkinek a rabok csinálták a könyvespolcot. Fillérekbe került, de legalább az anyagárat ki akartam fizetni, mert hát ki akarna a börtönnek tartozni?"

Manapság délelőttönként írni szokott 2-3 órát, és sokat megy gyerekek közé, ilyenkor pihen és ihletet kap.

"Felnőttekhez azonban ritkán járok el, néha már idegesítenek"

- tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×