eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélést folytat Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2017. május 26-án.
Nyitókép: MTI/KKM / Szabó Árpád

Biztonságpolitikai szakértők szállták meg a szlovák fővárost

A pozsonyi Globsec a davosi és a müncheni fórum után a harmadik legfontosabb ilyen jellegű kezdeményezés. A szombatig tartó fórumra több mint 60 országból, mintegy 1300 meghívottat várnak. Köztük van Michel Barnier, az unió brexitügyi főtárgyalója, és ott lesznek a V4-ek külügyminiszterei, köztük Szijjártó Péter is.

Magas rangú politikai vezetők, elemzőközpontok munkatársai adnak egymásnak találkozót a Globsec 2019 címmel meghirdetett konferencián. A pozsonyi tanácskozás a davosi és a müncheni után a harmadik legfontosabb ilyen jellegű kezdeményezés, de globálisan is jegyzik a hasonló szakmai találkozók sorában.

Rácz Orsolya, a fórum egyik szervezője elmondta,

az immár 14. alkalommal megrendezett fórum biztonságpolitikai konferenciából mára már stratégiai konferenciává nőtte ki magát,

így már nemcsak biztonságpolitikáról, hanem digitális fejlődésről, Európa és a demokrácia jövőjéről, stratégiai kommunikációról, a gazdaságról, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témákról is eszmét cserélnek a résztvevők.

A Globsec nemrég jött ki egy olyan felméréssel, hogy

Közép-Kelet-Európában az emberek jobban tartanak az Egyesült Államoktól, mint Oroszországtól, ugyanakkor nő az Európai Unió és a NATO támogatottsága.

"Az utóbbi három évben gyakorlatilag a legmagasabb az EU támogatottsága. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek okvetlenül azonosulnak az unió értékeivel, de amikor arról van szó, hogy EU-tagok szeretnének-e maradni, az egyértelműen pozitív válasz” – mondta ennek kapcsán Rácz Orsolya.

A hivatalos panelbeszélgetések mellett különböző témájú kerekasztal-konferenciák is zajlanak Pozsonyban. Vass Róbert, a Globsec elnöke szerint napjainkban szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség. Elmondása szerint az idei konferencia is erre a témára fókuszál a leginkább. "A generációnknak rendkívül fontos küldetése, hogy a változásokon megerősödve és ne elgyengülve menjünk keresztül" – fogalmazott Vass Róbert.

A konferencián, amelyet Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter nyitott meg, politikai vezetők, nagy technikai vállalatok képviselői, valamint neves gondolkodók is részt vesznek.

A meghívott több mint 100 előadó között szerepel Michel Barnier, az unió brexitügyi főtárgyalója, Ron Johnson amerikai szenátor, Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Andrej Kiska államfő, Peter Pellegrini miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda, Szlovákia korábbi kormányfője, de sokan mások is, például Steve Forbes, a Forbes magazin alapítója vagy Nico Rosberg Forma 1-es pilóta.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×