eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fűtőérték-vizsgálat egymillióért

Ha valaki nincs megelégedve a szolgáltatótól kapott gáz fűtőértékével, kérheti ennek megvizsgálását - fél-egymillió forintért. Így jobb híján mindenki a szolgáltató méréseinek hisz. Eszerint, ha rosszabb fűtőértékű gáz érkezik, kevesebbet kell fizetni.

Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: körülményes és drága eljárás, ha valaki a lakásában, a gázóra utáni szakaszon kívánja megméretni a földgáz fűtőértékét.

Ilyenkor meg kell nyitni a vezetéket, amihez a szolgáltatóra is szükség van, a gázmintát megfelelő termoszban el kell szállítani egy laboratóriumba, ahol hosszú időn keresztül vizsgálják. Legalább félmillió, de akár egymillió forintba is kerülhet egy ilyen vizsgálat – tette hozzá.

Siklósi Máté szerint ez nem jelent problémát, mert a gázrendszer zárt hálózat, a szolgáltatók pedig a központjaikban naponta több mint száz alkalommal ellenőrzik, hogy a gáz összetétele megfelelő-e.

A tapasztalatok szerint a középértéktől átlag alig egy százalékos az eltérés – hangsúlyozta a szóvivő.

A szolgáltatók a gáz fűtőértékével arányosítják a számlát, ha nagyobb fűtőértékű gáz érkezik, akkor többet, ha kisebb, kevesebbet kell fizetni ugyanakkora fogyasztás mellett – mondta el Siklósi Máté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×