eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Gyökeres fordulat jöhet Airbnb-fronton

A rövid távú lakáskiadás szabályainak szigorítására készül a Fidesz. Az Airbnb-ellenes tervek Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik pódiumbeszélgetésén kerültek szóba. No de mit gondolnak a társasházak és a lakáskiadók?

A társasházi törvény szigorításán dolgozik Bajkai István. A fideszes képviselő Tusnádfürdőn elmondta: még a hazautazásuk előtt birtokvédelmi eljárással vonná felelősségre azokat az airbnb-seket, akik megszegik az együttélés szabályait. Bajkai

a szállásadókat is szigorúbban ellenőrizné, a szomszédoknak pedig nagyobb beleszólást engedne a rövid távú lakáskiadásba.

A Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója, Weisz Gábor Miklós egyetért azzal, hogy nagyon sok baj van a hangoskodó airbnb-sekkel.

"Nyilván nem lehet minden airbnb-s mellé rendőrt állítani, de véleményünk szerint a tulajdonosok közvetlen felelősségre vonhatósága ide vezethet, egy birtokvédelmi eljárás keretein belül. Akár jelentős büntetést is ki lehet szabni, és akkor önszabályozó talán lehetne a rendszer. Az engedély visszavonása csak akkor lehetséges, ha volt már működési engedély valaha, ugyanakkor az illegálisan működő airbnb-k tekintetében még szintén szükségesnek látják a büntetést, amelynek - tekintve az árakat, hiszen napi 25-30 ezer forintot is elkérnek airbnb-ért - meghatározó mértékűnek kell lennie."

Nekünk is fontos, hogy a vendégeink mit művelnek a lakásainkban - mondta az InfoRádióban a Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetségének elnökségi tagja. Rege Mihály szerint

inkább azokat kellene fülön csípni, akik illegálisan adják ki a lakásukat.

"Van házirend, amit aláíratunk mindenkivel. Különféle szenzorokat építünk be a lakásokba, amik mérik, ha valaki nem tartja be az együttélés szabályait. Azt is hozzá kell tennem, hogy azok a lakások,

ahol rendesen kommunikálnak a vendéggel, jogszabályok szerint működik a lakás, ott ritka a probléma. Azok jellemzően az illegálisan működő kiadásoknál fordulnak elő, ahol 50 négyzetméterre bezsúfolnak 10 embert.

Folyamatosan szorgalmazzuk, hogy legyenek szabályok, és ezek legyenek betartatva."

Az airbnb-sek szövetségének alelnöke attól tart, hogy a birtokvédelmi eljárás alkalmazása a szomszédok önkényeskedéséhez vezetne a társasházakban. Rege Mihály inkább a párbeszédben, az üzemeltetők és a lakók kommunikációjában hisz, mert ahol ez megvalósul, ott szerinte nincs is probléma az airbnb-sekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×