eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) fogadja a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét a Karmelita kolostorban 2019. július 29-én. A kormányfő mellett Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke (j), Jack Terpins, a Maccabi World Union alelnöke (j2), Deutsch Tamás, az MTK elnöke (j4), Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke (b), Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elnöke (b2) és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Hungary elnöke (takarásban). A sportversenyeket július 29. és augusztus 7. között rendezik Magyarországon.
Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) fogadja a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét a Karmelita kolostorban 2019. július 29-én. A kormányfő mellett Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke (j), Jack Terpins, a Maccabi World Union alelnöke (j2), Deutsch Tamás, az MTK elnöke (j4), Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke (b), Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elnöke (b2) és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Hungary elnöke (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Harminc érmet remélnek a magyaroktól a Maccabi Játékokon

Ma este megnyitják a budapesti Maccabi Európa Játékokat. A magyar csapat 208 sportolóból áll, akik 16 sportágnak versenyeznek majd.

Legalább 30 érmet, köztük természetesen minél több aranyat vár a 208 magyar sportolótól a jövő szerdáig tartó, budapesti központú 15. Maccabi Európa Játékokon Jusztin Ádám, a Maccabi VAC sportegyesület elnöke.

A sportvezető a játékok központi helyszínén, a Ludovika Campus Oktatási Központban azt mpndta: elsősorban a hagyományos magyar sikersportágakban, így

vízilabdában, vívásban, bridzsben vár jó szereplést a versenyzőktől.

A szervezőbizottság társelnöki tisztét is betöltő Jusztin Ádám emlékeztetett arra, hogy a magyarok 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is eredményesek voltak a Maccabi Európa Játékokon, s 15-20 éremmel tértek haza ezekről az eseményekről.

A mostani játékok kapcsán megjegyezte: hazai részről 16 sportágban 177 férfi és 31 női sportoló fog versenyezni, ami rekord. A mostani létszám több mint a duplája az eddigi legnépesebb, közel 100 fős magyar sportolói delegációnak.

"Versenyzőink közül 72-en masters, 55-en junior és 81-en az open kategóriában indulnak, de a juniorok között akadnak, akik az open kategóriában is rajthoz állnak" - jelentette ki Jusztin Ádám, aki megemlítette azt is, hogy Magyarország négy futsal-, két kosárlabda- és két vízilabdacsapattal vesz részt a küzdelmekben. A keddi programból kiemelte, hogy a magyar futsal csapat Izrael, míg a kosárlabdázók az Amerikai Egyesült Államok legjobbjai elleni kezdik meg szereplésüket.

Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, a játékok szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy a 15. Maccabi Európa Játékokon 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással. Véleménye szerint a kísérőkkel együtt összesen 5000 résztvevő "egy csodálatos eseménysorozatnak néz elé", majd háláját fejezte ki a magyar kormánynak azért, hogy támogatta a játékok megrendezését. Végül arról beszélt, hogy a Maccabi Európa Játékoknak korábban nyugat-európai városok adtak otthont, s azzal, hogy most Budapest a házigazda, Európa egységességét bizonyítják. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nemcsak a kontinensről, hanem meghívásos alapon kilenc Európán kívüli országból, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a játékok rendezésének a magyar zsidó közösség szempontjából rendkívüli jelentősége van, hiszen az esemény a közösség jó hírét viszi el a világba. Felidézte, hogy a Maccabi Európa Játékok elnyeréséhez attraktív pályázatra, kormánygaranciára, valamint a helyi zsidóközösség támogatására volt szükség. Megemlítette, hogy a játékok kapcsán számos kulturális és vallási programot szerveznek, így például péntek este több mint 3000 fő részvételével tartanak istentiszteletet a Dohány utcai zsinagógában.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kifejtette, az esemény kapcsán öt földrészre jut el a játékok jelmondata, miszerint "Mindig több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt". A sportvezető felhívta a figyelmet, hogy barátságos, sportszerű, izgalmas, jókedvű, egy szóval vidám játékokat szeretnének rendezni, amelyen mindenki jól érzi magát és egy életre szóló élménnyel tér haza Magyarországról. Kiemelte, hogy a rendezvény minden idők legnagyobb Maccabi Európa Játéka, egyben Magyarország legnagyobb multisport eseménye, amelynek lebonyolítását több mint 500 önkéntes segíti. Kitért arra is, hogy a legnépesebb a 297 fős német delegáció, a legidősebb egy 86 éves amerikai bridzs játékos, míg a legfiatalabb egy 2009-ben született litván sakkozó.

Deutsch Tamás kiemelte: a hivatalos megnyitót kedd este fél 9-kor tartják az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az ünnepségen 67 fellépő lesz, a lángot Polgár Judit gyújtja meg, s rövid beszédet mond majd Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke.

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy "Maccabi falut", ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek kiállítások, koncertek és filmvetítések is. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására, amely a teljes költségvetés 90 százalékát teszi ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×