eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás Rádió

Mégsem kell nyelvvizsga az egyetemi felvételihez

A kormány belátta, hogy a magyar iskolák nem tudják megtanítani az összes diákot egy idegen nyelvre.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelynek alapján jövőre még nem lesz követelmény a középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételihez, de a kormány továbbra is fontosnak tartja, hogy a diplomás fiatalok beszéljenek idegen nyelveket.

"Meghallgattuk a szakmai szervezetek és a diákok véleményét is, ezek alapján

nem kerül bevezetésre a nyelvtudás, mint bemeneti követelmény,

de pluszpont továbbra is jár érte" - nyilatkozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány 2014-ben határozott úgy, hogy 2020-tól csak azok felvételizhetnek, akik középfokú vizsgát tettek valamilyen idegen nyelvből. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán szerint így viszont sokan nem tudnák megkezdeni tanulmányaikat a felsőoktatásban és

a diákok 30 százaléka kerülne abba a helyzetbe, hogy saját pénzből kellene pótolniuk azt a tudást, ami a nyelvvizsgához szükséges.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos szerint túlzás lenne a szigorítás. "Nem biztos, hogy a nyelvvizsga tükrözné kellőképpen a diákok nyelvi tudását, főleg, hogy 15 éve a diákok kötelesek nyelvi érettségit tenni. Éppen ezért nem kellene olyan döntést hozni, amit később nehéz lenne reparálni" - fejtette ki Aáry-Tamás.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint

jelentősen hátrányos helyzetbe kerülnének a pedagógus-, mérnök-, agrár-, és ápolóképzésre felvételizők,

ha a nyelvtudást bemeneti követelménnyé tennék.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár szeptember elején jelezte, hogy a kormány elhalaszthatja a szigorítást. Ezt követte ősszel a bejelentés, hogy jövőre még nem kell nyelvvizsga a felvételihez, de továbbra is plusz pont jár érte és a diplomaszerzéshez továbbra is kötelező lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×