eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: Magyarország készen áll, hogy szomszédjaival együtt felépítsen egy új Közép-Európát

A miniszterelnök szerint a magyarok és a románok képesek összefogni a szabadságért. Az ellenzéki összefogás folytatását szorgalmazza az MSZP. Szolidáris Budapestet szeretne létrehozni a főpolgármester.

A miniszterelnök szerint a magyarok és a románok képesek összefogni a szabadságért. Orbán Viktor Temesváron, a romániai forradalom kitörésének 30. évfordulóján rendezett gálaesten hangsúlyozta: a két nép szabad életet akar, ezért adták vérüket hősei. A kormányfő elmondta: Magyarország készen áll arra, hogy szomszédjaival együtt felépítsen egy új Közép-Európát. 1989- decemberében Tőkés László temesvári lelkész szembeszegülése indította el a Ceauşescu-diktatúra bukásához vezető utcai megmozdulásokat. Az erdélyi politikus az ünnepségen kijelentette: a forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni, azt békésen és állhatatosan tovább kell folytatni.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a sikeres önkormányzati választás után a baloldali, liberális és jobboldali erőkből álló ellenzéki összefogás először valósíthat meg olyan programot, amely a nemzeti minimumot tartalmazza. Tóth Bertalan pártja évzáró sajtótájékoztatóján kiemelte: a program kiterjed az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a jogállamiság területére. Kunhalmi Ágnes szocialista választmányi elnök hangsúlyozta: az ellenzéknek 2022-ben is mindenhol egy jelöltet kell indítania, emellett közös listát és miniszterelnök-jelöltet állítania.

Az elmúlt 10 év legnagyobb ellenzéki sikerének nevezte az októberi önkormányzati választást a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: megválasztása óta a főváros vezetése megpróbálta kijelölni azokat az irányokat, amelyek a jövőben egy szolidáris Budapestet eredményezhetnek. Szólt arról is, hogy komoly lépéseket tettek Budapest zöldítéséért, emellett 50 milliárd forintos forrást szereztek a járóbeteg-ellátás korszerűsítésére, amelyből az elmúlt 30 év legnagyobb fejlesztése valósulhat meg.

Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl senki nem veheti igénybe ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága - mondta a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár. Izer Norbert kiemelte: az új rendszer azok ellen is hatásos lesz, akik nem jelentik be alkalmazottaikat.

Jövőre könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek elektronikus receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a hozzátartozók elektronikus meghatalmazást kérhetnek bármely kormányablakban vagy online.

Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. A tárca 4 évfolyam információit dolgozta fel, és azokat a szakokat vette figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben.

Új fejezetéhez érkezett a motorgyártás Szentgotthárdon. Jövőre kezdődik a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotor gyártása. A termelés elérheti akár az évi 350 ezer darabot is. Az új erőforrás gyártása azért is fontos, mert Németországban és Lengyelországban átszervezések zajlanak a PSA tulajdonában lévő Opel üzemekben.

Eljárást indított a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak meghatározása miatt az alapvető jogok biztosa. A Magyar Autóklub problémákat jelzett a bonus-malus rendszer szabályozásával, továbbá a károkozói pótdíj felszámításával kapcsolatban. A szervezet a biztosítási díjak gyorsan változó jellegét is sérelmezte.

A román államfő kapja meg 2020-ban a Nemzetközi Károly-díjat az európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért. A kitüntetést odaítélő testület indoklása szerint Klaus Iohannis sikerrel vezette Romániát egy Európa-párti, jogállami politika felé, emellett kiemelkedő küzdelmet folytat a szabadságért és a demokráciáért, a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért.

Új-Zélandon búvárok kutattak a Fehér-szigeti vulkánkitöréskor eltűnt két ember után. A térségben a héten váratlanul működésbe lépett egy tűzhányó, amikor több tucat turista volt ott. Időközben 15-re emelkedett a halálos áldozatok száma, miután meghalt az egyik sérült.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×