eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Ezt mondja az autószerelő az E-10 pánikról

Német tesztek mellett autószerelői tapasztalatok szerint sem érdemes előre temetni a korosabb autókat a magasabb bioetanol tartalmú benzin bevezetése miatt.

25 éves autószerelői szakmai tapasztalat birtokában messze indokolatlannak tartom az E10-et övező riadalmat - írta Varga Tibor, a vezess.hu portálon. Elemzésében végigveszi, hogy a benzines motorok mely alkatrészeinek a bioetanol mely tulajdonságai alapján okozhat esetleg problémát az új üzemanyag, továbbá azt is, hogy nagyjából milyen költségekre számíthatnak a korosabb autókkal rendelkezők.

Megemlítette, hogy Németországban 2011-ben vezették be, majd az autósok tömeges tiltakozása miatt ki az E10-et. Három éve dobták újra piacra, és azóta

" nem történtek kirívó meghibásodások a veterán autók üzemanyag-rendszereiben sem, maximum üzemanyagcsövet cseréltek megelőzésképpen".

A szakértő szerint a bioetanol kisebb energiatartalma miatti esetleges 1,5 százalékos többletfogyasztást ellensúlyozza, hogy az etanol jobban ég a benzinnél, ezért emeli az oktánszámot, ami egyes modelleknél épphogy a fogyasztás csökkenéshez vezet. Mint írja, a Német Bioetanol Szövetség megbízásából az ADAC autóklub által, öt autón elvégzett mérések szerint az NEDC-mérési ciklusban a Ford Fiesta 1,1 motorja 1,7 százalékkal több, az Opel Corsa E 1,4 négyhengerese 2,1 százalékkal kevesebb benzint fogyasztott E10-ből, mint E5-ös üzemanyagból. A Golf 1,0 TSI, a Mégane 1,33 TCe és a BMW 318i fogyasztása gyakorlatilag egyforma volt mindkét benzinnel.

A bioetanol korróziós hatásaival kapcsolatban arra jut elemzésében a szakértő, hogy a fém és a gumialkatrészek esetleges károsodása sokkal inkább az autó, és a benne használt alkatrész átlagéletkorának "köszönhető", mintsem az alig pár hete bevezetett 10 százalékos etanoltartalomnak. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években a benzinhez kevert 5 százaléknyi etanol is ugyanezekkel a tulajdonságokkal bírt.

Mint írja, a német „Oldtimer Markt” a 2014/7. számában alapos vizsgálatról számol be. Motoralkatrészeket, karburátorokat, benzinvezetékeket, tartályokat vizsgáltak, kitéve a ma piacon kapható benzinfajtáknak.

Az eredmény szerint az alumíniumházakra, a benzinvezetékekre az E5 károsítóbb hatású, mint az E10.

Emlékeztetett arra is, hogy több afrikai országban a benzin bioetanol tartalma meghaladja a 35 százalékot, mégis közlekednek 30 éves autókkal. Talán rájöttek, néha érdemes kicserélni az üzemanyagcsöveket, mert egy öreg alkatrész tönkremehet. Brazíliában 1976 óta autók millióit használják 25 százalék etanol és 75 százalék benzin keverékkel (E25) és másfél millió motorkerékpár van üzemben, amik tiszta etanollal mennek (E100).

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzemanyagcsövek, a gumitömítések cseréje minimális összegből megoldható.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×