eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

175 olasz koronavírus-halott szombaton - a nap legfontosabb hírei

30-ra nőtt Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma, közülük 20-an magyarok. Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről - jelentette be a köznevelési államtitkár. Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék - jelentette be a főpolgármester. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A szombat reggeli hat után újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma. A koronavírussal foglalkozó kormányzati portál szerint az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak. Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatáskor már korábban azonosítottak. Magyarországon a 30 fertőzött közül 20 magyar, 9 iráni és 1 brit állampolgár.

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről - jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják. A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Megismételte: fontosnak tartja a nagyszülők védelmét, ezért hangsúlyozta, ne ők felügyeljék a gyermekeket.

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: egy ügyeleti rendszer marad, a rászoruló családok gyerekeinek étkezését biztosítják. Hozzátette: bezárnak a budapesti gyógyfürdők, leszámítva az egészségügyi szolgáltatást és bezár az Állatkert is. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a lehető legrosszabbra kell készülni, hogy el lehessen kerülni azt. Hangsúlyozta: a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat biztosítják. Megismételte: a buszokra és trolikra nem lehet az első ajtón felszállni. Hétfőtől 100 forintért lehet használni a Bubit.

Plusz digitális eszközöket szorgalmaz a legszegényebb térségek iskolái számára az MSZP. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke az operatív törzs tájékoztatójára reagálva azt mondta: meg kell szervezni a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek és a digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány. Az ellenzéki politikus hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről.

Ötpontos cselekvési programot dolgozott ki a Jobbik a koronavírus okozta gazdasági válság hatásainak enyhítésére. Az ellenzéki párt elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa fel a magyar munkahelyvédelmi alapot. Ennek feladata, hogy garantálja azon munkavállalók fizetését, akik kényszer hatására kiesnek a munkavégzésből, illetve segítse a kis- és közepes vállalkozásokat a munkahelyek megőrzésében. Jakab Péter szerint garantálni kell az állami foglalkoztatottak bérkifizetésének zökkenőmentességét is.

A DK azt javasolja a kormánynak, továbbra is a korábbi fizetésüknek megfelelő összeget kapják meg a gyermekükkel otthon maradó szülők. Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: pártja hat új javaslattal kívánja segíteni a kabinetet az iskolák bezárásával kapcsolatban. A DK politikusa fontosnak nevezte, hogy a rászoruló gyermekeknek a következő időszakban is el kell juttatni az iskolai étkeztetést. A kabinetnek emellett valóban komolyan kell vennie a távoktatásra történő átállást.

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei azt tanácsolják az egyházközségeknek, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől ne tartsanak istentiszteletet. Javasolják továbbá, hogy a temetések csak szűk körben legyenek. A többi gyülekezettől azt kérik, hogy ne legyen úrvacsoraosztás, kézfogás, a hívek lehetőleg két méter távolságban legyenek egymástól, és a létszám ne haladja meg a kormány által meghatározott száz embert.

Olaszországban százhetvenöttel 1441-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma csaknem háromezerrel, 21 ezer fölé nőtt. A hatóságok leállították az éjszakai vonatjáratokat. Lombardiai illetékesek szerint további tíz napot kell várni annak felmérésére, hogy a fertőzés ütemét sikerült-e megállítani.

Nagy-Britanniában 24 óra alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az elmúlt egy napban tíz páciens halt meg, eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. A nagy-britanniai fertőzöttek száma átlépte az ezret. Közben Párizsban sárgamellényesek tüntettek, dacolva a járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal. Franciaországban a kórokozó eddig 79 ember életét követelte, és több mint 3660-an fertőződtek meg.

izalmat szavazott a román parlament a február elején megbuktatott Ludovic Orban változatlan összetételű kormányának. A házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencián hallgatta meg a szakbizottság, a szájmaszkokat viselő törvényhozók fertőtlenített útvonalon, egyesével járultak aparlamentben kijelölt szavazóterembe. Ludovic Orban együttműködésre szólította fel a fertőzés terjedésének megállításában az állami intézményeket, civil szervezeteket és állampolgárokat.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×