eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Veszélyhelyzeti üzemmódban a fővárosi közgyűlés

Veszélyhelyzet idején - törvényi rendelkezés értelmében - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja, Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel a testület rendes márciusi ülését nem hívta össze.

A budapest.hu oldalon közzétett dokumentum szerint a rendes ülésre tervezett napirendi pontok közül tizennégy előterjesztésről tervez döntést hozni Karácsony Gergely.

"Annak érdekében, hogy a döntéshozatal átláthatósága biztosított legyen, az előterjesztéseket azok jellege szerint közzéteszem, továbbá azokról a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjainak vezetőivel a döntés meghozatala előtt egyeztetésre kerül sor" - írta a főpolgármester.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Karácsony Gergely azért nem hívta össze a közgyűlést, mert a zárt térben tartott ülés járványügyi kockázatot is jelenthet. A legfontosabb az, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben "küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival" - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Karácsony Gergely március 13-án adott ki utasítást az egyes önkormányzati döntések veszélyhelyzet idején történő előkészítésének és kiadmányozásának rendjéről.

E szerint a Fővárosi Közgyűlés főjegyzőre vagy főpolgármesterre egyébként át nem ruházott hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló előterjesztést akkor tesz az előkészítésért felelős szervezeti egység a főjegyzőn keresztül a főpolgármesternek, ha a döntés meghozatalának a veszélyhelyzet várható megszűnését követő időpontra halasztása nyomós közérdek érvényesülését - a döntéshozatal átláthatóságára vonatkozó követelményre és a Fővárosi Közgyűlés demokratikus legitimációjára is tekintettel - aránytalan mértékben sértené vagy veszélyeztetné.

Az utasítás szerint az arányosság fennállásának mérlegeléséhez szükséges szempontokat az előterjesztésben be kell mutatni.

A Fővárosi Közgyűlés bizottságra egyébként átruházott hatáskörébe tartozó döntést az előkészítésért felelős szervezeti egység a bizottság elnökével egyezteti, akinek az észszerű határidőn belül közölt véleményét az előterjesztésben bemutatja, vagy annak hiányát az előterjesztésben rögzíti. Továbbá annak meghozatala előtt a főpolgármester vagy megbízottja a képviselőcsoportok vezetőivel észszerű határidő biztosításával rövid úton egyezteti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×