eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, fertőz-e a vírus a bőr sebein keresztül

Bármilyen maszk, jobb, mint a semmi, és bármennyire szárítja a bőrt, mossuk a kezünket minél sűrűbben.

Falus András Széchenyi-díjas immunológus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa a koronavírus kapcsán a leggyakrabban felvetődő kérdéseke adott választ a 24.hu-nak.

  • Sokan az arcuk elé tekert sállal, kendővel védekeznek. A kórokozó azonban felfoghatatlanul apró, átmérője 90 nanométer, ezért „bárhol” átsiklik. Átfér a hétköznapi maszkok, textíliák szöveteinek résein, ezek tehát komoly védelmet nem nyújtanak, de még mindig jobbak, mint a semmi. A beszéd, tüsszentés, köhögés során kijutó, vírust szállító nyálrészecskéket viszont jól felfogják. Jobb híján nagyon is ajánlott alkalmazni őket.
  • A gyakori, alapos, meleg vízzel és szappannal végzett kézmosás mechanikailag szabadít meg a vírustól (zsíroldó hatása révén a lipidburkát is tönkreteszi, az alkoholos kézfertőtlenítő pedig az alkoholnak köszönhetően felnyitja a vírus burkát és inaktiválja a genetikai állományát.
  • A módszertől kicserepesedett, véresre repedezett kézfejekre nem jelent veszélyt a vírus, mert jelen tudásunk szerint a Covid-19 csak a légutakban veszélyes. Sebekbe jutva az immunválasz mindenhol jelen lévő sejtjei, a makrofágok képesek elpusztítani, nem juthat a véráramba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×