eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, b3), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b2), Kövér lászló házelnök (első sor b), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, j3), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (első sor, j2) és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (első sor, j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elfogadta a parlament a koronavírus-törvényt

Az Országgyűlésben kétharmados többség állt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, illetve e rendkívüli jogrend mellé. Az ellenzék egyetlen dologhoz ragaszkodott, de hiába.

Szavazott az Országgyűlés a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetősége előtt nyitotta meg az utat a kormány számára, a veszélyhelyzet idejére. A jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség az elfogadáshoz, vagyis teljes létszám esetén 133 fő – a Fidesznek és a KDNP-nek pedig éppen ennyi képviselője van a Házban.

A szavazás eredményeképp 137 igen, 53 nem ellenében a parlamenti kétharmad megszavazta a koronavírus elleni védekezésről szóló javaslatot.

Ez a veszélyhelyzet idejére lehetővé teszi, hogy

a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a most elfogadott jogszabály.

Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény a kihirdetése utáni napon lép hatályba. A jogszabály hatályvesztéséről pedig a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt.

Az ülés előtt az ellenzék közös sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren, az ellenzéki pártok abban az esetben lettek volna hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. Ezt az álláspontot az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum politikusai is megerősítették a tájékoztatón. A parlamentben a törvényjavaslat vitáján azt hangsúlyozták, erre a törvényre nincs is szükség, a kijárási korlátozás épp ennek a példája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×