eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

A gyerekek többsége már a harmincasoknál születik

Évente körülbelül 89-90 ezer gyermek születik Magyarországon, ez a szám pedig csaknem 100 ezerrel kevesebb, mint az 1970-es években – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak. Míg a 90-es években a kívánt gyermekek több mint 80 százaléka a szülők 30 éves koráig megszületett, addig mára teljesen megfordult ez az arány.

A hetvenes évek babyboomja idején évente 180-190 ezer gyermek jött világra. Aztán ez a nyolcvanas évek során 125-130 ezerre mérséklődött, és körülbelül ennyi volt a születések száma a rendszerváltás idején is. Ezt követően viszont jelentős csökkenésbe ment át: 1997-ben esett először 100 ezer alá a születések száma, és utána 2011-ben történelmi minimumot ért el, 88 ezerrel. Ilyen alacsony még a korábbi években, évtizedekben, sőt másfél évszázadban sem volt – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak.

Ezt követően elindult egy emelkedés, és 2016-ben elérte a 93 ezret a születésszám. Az elmúlt három évben azonban ismét csökkenni kezdett, ebből az utóbbi két évben

89-90 ezer között ingadozik a születések száma évente.

A főtanácsadó szerint kitolódott a gyermeket vállalók kora is. "A kilencvenes években a 20-24 évesek körében volt a leggyakoribb a gyermekvállalás, 2010-től a 25-29 éves korúakra tolódott át, majd később a 30-34 évesekre, és jelenleg is ez az az életkor, amikor a leggyakoribb a gyermekvállalás.

Sőt, jelenleg a 35-39 évesek is gyakrabban vállalnak gyermeket, mint a rendszerváltás idején a legmagasabb termékenységgel rendelkező 20-24 évesek"

– mondta Kamarás Ferenc. Szerinte ez a folyamat emelte az átlagos gyermekvállalási életkort, ami a kilencvenes években még 23 év volt, és a rendelkezésre álló utolsó, 2018-as adat szerint ez már 28,8 év volt. Vagyis 5,8 évvel tolódott ki, hogy átlagosan hány évesen válik szülővé valaki.

"Mindez azt jelenti, hogy míg a kívánt gyermekek 81 százaléka megszületett 30 éves korig az 1990-es években, addig

jelenleg a gyermekek többsége, 51 százaléka a 30 év feletti korcsoportoknál jön világra"

– mondta Kamarás Ferenc.

Közrejátszott az is, hogy a húszas éveik elején járó nők termékenysége mintegy egyharmadára csökkent az elmúlt 30 évben, a 25-29 év közöttieké is mintegy 30 százalékkal esett vissza. Ezzel párhuzamosan a harmincas éveik elején járó nők termékenysége megduplázódott, a másik felében járó nőké pedig majdnem megtriplázódott. Ezek a jelenségek állnak az átlagos életkor emelkedése mögött – tette hozzá a főtanácsadó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×