eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tüdőszűrő vizsgálat a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában. Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.
Nyitókép: NTI/Vajda János

Újabb szűrővizsgálat indul újra júniusban

Meghívót kapnak az érintettek.

Négy rákszűrés indul újra júniustól: az emlő-, méhnyak, vastagbél-és végbélszűrések mellett a tüdőrrákszűreés is megkezdődik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A HUNCHEST tüdőrákszűrő program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett még az ország 19 pontján folytatódik. A tüdőrákszűrésről a www.koranyi.hu oldalon található bővebb információ.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy szervezett szűréseken a részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által,

személyre szólóan kiküldött meghívóval, továbbra is előre egyeztetett időpontban történik.

A szűrővizsgálatok bevezetésénél is érvényes a fokozatosság, csak a járványügyi szabályoknak megfelelő, meghatározott számú beteget tudnak fogadni.

A szűrőállomások kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására, a szolgáltatások biztonsággal igénybe vehetők. Felhívják a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért minden érintettnek azt ajánlják, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×