eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pexels.com

A vágyaikról vallottak a nevelőszülők

A magasabb anyagi juttatások mellett több szabadidőt és segítséget is szeretnének a nevelőszülők – ez derül ki az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa legfrissebb felméréséből. A civilszervezet arra volt kíváncsi, mivel könnyíthetnék a nevelőszülők munkáját.

Jelenleg körülbelül ötezer nevelőszülő van Magyarországon, ám legalább hétezerre lenne szükség az SOS Gyermekfalvak becslése szerint. A szervezet most is nevelőszülőket keres Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán, Budapesten és Pest megyében.

A szervezet szakmai vezetője az InfoRádiónak kifejtette,

a nevelőszülő fontos szereplője a gyermekvédelmi rendszernek,

miután azoknak nyújt átmeneti otthont, akiket azonnal ki kellett emelni a családjaikból, mert olyan helyzet állt elő, amely miatt nem volt biztonságos a nevelkedésük.

Az alapítvány felmérést készített az érintettek között arról, hogy mitől lehetne több jelentkező. A hazai nevelőszülők csaknem 5,5 százaléka válaszolt. Több mint 80 százalékuk szerint

vonzóbb lenne a hivatás, ha magasabb lenne a fizetés. 56 százalékuk emelné a gyerekek után járó költségtérítést is

– ismertette a felmérés eredményét Szilvási Léna, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa szakmai vezetője.

„Ha három gyerek van egy nevelőszülőnél, akkor körülbelül 130 ezer forintot kap. A gyerekek után járó költségtérítés évek óta nem emelkedett. Ez gyermekenként 45 ezer forint körüli összeg havonta” – jegyezte meg Szilvási Léna, ugyanakkor emlékeztetett, egy gyermekvédelmi rendszerbe került fiatal esetében sok fejlesztésre, pszichológiai támogatása, valamint speciális foglalkozásra lehet szükség.

A válaszadók 60 százaléka szerint több nevelőszülő lenne, ha

több szabadságot kapnának

– tette hozzá az alapítvány szakmai vezetője. „A nevelőszülők gyakorlatilag napi 24 órában dolgoznak, ez egy foglalkoztatási jogviszony, nyilván nehezen megoldható, de ezt is lehetne valamilyen juttatással ellensúlyozni, vagy segíteni a szabadidős programokat” – fogalmazott.

A nevelőszülők szerint több szakmai támogatásra, képzésre és pszichológiai segítségre is szükségük lenne.

Ez a hivatás ugyanis komoly érzelmi megterheléssel jár:

a nevelőszülőnek úgy kell gondoskodniuk a gyerekekről, hogy tudja, bármikor elválhatnak – magyarázta Szilvási Léna. „A szülőknek az a feladatuk, hogy nyitottak legyenek arra, ha a gyerek családjának a sorsa változik, vagy a gyerek örökbeadhatóvá válik, akkor tovább segítse ezen az úton. Vagyis szeresse meg úgy, mintha a saját gyereke lenne, de legyen bármikor kész arra, hogy el is tudja engedni” – emelte ki.

A felmérés szerint a nevelőszülőknek csak a fele kapott valamilyen segítséget az elválás okozta veszteség feldolgozásához. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy

komoly kötödés alakul ki a gondozók és a gyerekek között:

szinte az összes válaszadónak volt olyan nevelt gyermeke, akit úgy szeretett, mintha vér szerinti lenne. A megkérdezett nevelőszülők 65 százaléka elgondolkodott már azon, hogy örökbe fogadja az egyik nevelt gyerekét, 9 százalékuk pedig meg is tette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×