eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György

Vége a nyomozásnak az elnök ellen - a nap hírei

Szeptembertől lehetőleg senki nem tervezzen külföldi utazást - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járványhelyzet miatt most adták át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét az Európai Unió. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

A romló európai járványhelyzetre tekintettel új szabályokat dolgoz ki az operatív törzs a biztonságos tanévkezdés érdekében - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt hangsúlyozta: szeptember elsejétől lehetőleg senki ne tervezzen külföldi üdülést, főként a déli országokba. A politikus megismételte, hogy Magyarország számára továbbra is a járvány behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért nem enyhülnek a jelenlegi korlátozások. Szólt arról is, hogy a kormány azt reméli, hogy minden hónap foglalkoztatottsági mutatója eléri az egy évvel korábbit.

Az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legmagasabb az infláció júliusban. Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján a 27 tagállamban 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 0,8 százalék után. Magyarországon 3,9 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése. A legkisebb inflációt, 2,1 százalékosat Görögországban regisztrálták.

Újabb 32 embernél mutatták ki Magyarországon az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma 728. A halálos áldozatok száma változatlanul 609. 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 5002 embernél igazolták a fertőzést, 3665-en meggyógyultak.

Nem mindent tart megvalósíthatónak a következő tanévre szóló járványügyi protokollnál a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelési intézmények egy részénél a mosdók nem megfelelő állapotát említette, de úgy vélte: a jelzett gondokat az iskolák igényei alapján orvosolni tudja a fenntartó. Azt is hangsúlyozta: reméli, hogy sem a minőséggel, sem a mennyiséggel nem lesznek majd gondok.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket a járványhelyzet miatt most vehették át a díjazottak. Kossuth-díjban részesült mások mellett Sárközi Mátyás író, műfordító, az InfoRádió londoni tudósítója, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Ladányi Andrea balettművész, Várjon Dénes zongoraművész, illetve Dörner György, Sunyovszky Szilvia és Szombathy Gyula színművészek. Megosztva kapták a Kossuth-díjat a Kaláka együttes tagjai. Széchenyi-díjban részesült többek között Csiba László Mihály neurológus és Szőnyi Tamás matematikus.

Nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét az Európai Unió és szankciókat vezet be a választási csalás és a tüntetők elleni erőszak felelőseivel szemben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezett szankciókról szólva elmondta, hogy célzott intézkedések lesznek, amelyek nem a fehérorosz népet büntetik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a brüsszeli testület 53 millió eurót irányít át fehérorosz kormányzati szervezetektől a civil szervezetek és a hatósági erőszak áldozatai számára, valamint a koronavírus-járvány elleni harcra.

Kiterjedt bozóttüzek pusztítanak az Egyesült Államok két tagállamában, Kaliforniában és Coloradóban. Észak-Kaliforniában hétfő óta lángol a partvidék, azóta újabb településeken költöztették ki a lakókat a főváros, Sacramento környékén. Eddig több mint 80 ezer hektár vált a tűz martalékává, az előrejelzések szerint a tűzvész dél felé terjed. A tűzoltók munkáját nehezíti a perzselő hőség és az erős, száraz szél. Burbankben 42 Celsius fok van, 1986 óta nem mértek ilyen hőséget.

Megszüntette a szervezet elnökével, Gianni Infantinóval szemben indított eljárást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai vizsgálóbizottsága. A FIFA korábban is minden vádat tagadott. A testület elnöke a rendelkezésére álló dokumentumok, valamint egyéb bizonyítékok ismeretében úgy határozott: a sportvezető nem sértette meg a szervezet etikai szabályait. Július végén a svájci különleges ügyész büntetőeljárást indított Gianni Infantino ellen, mert állítólag titkos találkozókon vett részt Michael Lauber svájci államügyésszel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×